23. studeni 2018. | Autor: Maja Hrešć

Svečano otvorena nova poslovna zgrada varaždinske tvrtke Mobilisis

U petak je održano svečano otvorenje nove poslovne zgrade varaždinske tvrtke Mobilisis na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan u nazočnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata.

Nova zgrada nalazi se u poduzetničkoj zoni Jalkovec preko puta stare zgrade tvrtke Mobilisis. Investicija je vrijedna je oko 40 milijuna kuna, a više od 13 milijuna kuna došlo je iz EU fondova. Ovim ulaganjem i povećanjem proizvodnih kapaciteta Mobilisis će povećati prihod od prodaje i zaposliti nove ljude, doprinijeti razvoju i rastu malog i srednjeg poduzetništva na domaćem, ali poglavito na stranim tržištima uz suvremeno opremljeni radni prostor, kao i jedan od najmodernijih laboratorija za razvoj elektroničkih uređaja i informacijskih sustava iz IoT segmenta.

Prisutnima se na otvorenju obratio i gradonačelnik Ivan Čehok: "Grad Varaždin je kroz Tehnološki park stvorio institucijski, materijalni, organizacijski i svaki drugi okvir da se ovakve tvrtke koje su imale dobre ideje, na čelu s nekoliko entuzijasta, poslije pronađu. Taj okvir postoji i danas, te i danas imamo, s ponosom mogu reći, osam tvrtki koje u ovom trenutku čekaju u redu da se prošire iz inkubacijske faze. Upravo smo u razgovorima i molimo ministra Marića da nam u tome pomogne, kako bi preuzeli bivši Varteksov restoran i tamo stvorili uvjete da te male tvrtke mogu izaći iz Tehnološkog parka i dalje se razvijati. Nova zgrada sama po sebi ne nosi pamet niti nova poslovna postignuća, ali je sigurno važan dio, i EU fondovi su to pozitivno prihvatili kako bi se ovakav jedan objekt sagradio. Ono što će biti važnije su ovi drugi oblici potpore i toliko potrebno povezivanje znanosti i obrazovanja, poduzetništva i gospodarstva. Prirodni odljev ljudi nikad nećemo moći spriječiti i uvijek će biti onih koji će nakon svog obrazovanja karijeru željeti graditi u drugim zemljama u Europi i svijetu, ali ono što možemo napraviti jest da stvorimo kritičnu masu da svake godine imamo sto novih dobrih softveraša koji u Hrvatskoj nedostaju, a to moramo napraviti svi zajedno, kroz sveučilišni kampus FOI 2, uz pomoć države. Upravo ovakvi primjeri kao što je Mobilisis nas trebaju potaknuti, pa i prisiliti, da to napravimo što prije. Zahvaljujem Mobilisisu na ovom velikom iskoraku, na hrabrosti, idejama, znanju. Nadam se da će ovakvih primjera, ovakvih tvrtki i ulaganja iz EU fondova biti još više."