18. listopad 2018. | Autor: Maja Hrešć

Svečano otvorena međunarodna filatelistička izložba "Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin"

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica danas je uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana prisustvovala svečanom otvorenju međunarodne filatelističke izložbe "Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin".

Ovu značajnu manifestaciju organizirao je Hrvatski savez filatelista u suradnji s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom i Hrvatskom poštom te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Na otvorenju su prisustvovali i saborski zastupnik Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, varaždinski župan Radimir Čačić i brojni uglednici iz područja filatelije. Izložba koju do nedjelje, 21. listopada, možete pogledati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, otvorena je povodom 100. obljetnice puštanja u opticaj prve hrvatske poštanske marke te obilježavanja 40 godina postojanja Saveza Alpe-Jadran. Na izložbi sudjeluje sedam država članica Saveza Alpe-Jadran, a to su Švicarska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska, dok je gost izložbe Češka.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica prisutnima se obratila prigodnim riječima: "Iznimna mi je čast što je upravo Varaždin izabran za domaćina ove izložbe, a koliko nam je ona važna govori činjenica da smo je smjestili upravo u novoobnovljenu Veliku koncertnu dvoranu. Ovo je kao presjek, a mogu reći i vrhunac ove godine koja je prozvana Europskom godinom kulturne baštine. Uz 145 godina ove prekrasne zgrade i netom uređene Velike koncertne dvorane, vidjeli smo i prekrasne nastupe naše Glazbene škole koja ove godine obilježava 190 godina postojanja. Dakle, 100 godina od izdavanja prve prigodne hrvatske poštanske marke ovdje se savršeno uklapa, kao jedan niz kojim slavimo, na najbolji mogući način, ono što grad Varaždin jest, a najpoznatiji je upravo po svojoj kulturi, tradiciji i povijesti".