22. studeni 2012.

Sutra počinje najstariji i najveći sajam obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Cro-eee-logo image 8648889150192021_logo_cro_eee2[1]

22.11.2012.-Od petka, 23. studenog, do nedjelje 25. studenog, u varaždinskoj Areni održava se 4. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2012. Riječ je o najstarijem i najvećem sajmu obnovljivih izvora energije na kojem se predstavlja 40-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Trodnevni program ispunjen je predavanjima o zakonskoj regulativi u praksi, konkretnim mogućnostima i izvorima financiranja „zelenih“ projekata i primjerima dobre prakse. Sajam počinje u 9.30 pozdravnim govorima Gorana Habuša, gradonačelnika grada Varaždina i organizatora sajma, Zlatka Koračevića, predsjednika Uprave HEP grupe – glavnog partnera Sajma, i Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva RH. Slijede iznimno zanimljiva predavanja: Danijel Meštrić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, govorit će o novom konceptu Zakona o gradnji i prostornom uređenju, dok iz HEP Grupe pripremaju dvije teme o kojima će se po prvi put javno govoriti upravo na Sajmu – o procedurama priključenja fotonaponske elektrane na elektroenergetsku mrežu i projektima energetske učinkovitosti na sustavima javne rasvjete koji donose uštedu i do 70%. Josip Borak, član Uprave Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija govorit će o programima energetske obnove zgrada javnog sektora 2012. – 2013. Na  Sajmu će se predstaviti i UNDP, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državni hidrometeorološki zavod, Agencija za razvoj Varaždinske županije, Razvojna agencija Sjever, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije, Regionalna energetska agencija, Zagrebačka banka i HGK županijska komora Varaždin.
Ulaz na sajam je za sve posjetitelje besplatan, a za najmlađe posjetitelje organizatori su pripremili besplatnu radionicu s igračkama na solarni pogon, uz animatora.
U subotu, 24. studenog, u 10 sati  prostorima Elektre Varaždin u Kratkoj 3, HEP Grupa otvara informativni centar energetske učinkovitosti, prvi u državi. U njemu će svi zainteresirani moći dobiti besplatne stručne savjete za ostvarenje ušteda kroz racionalniji pristup potrošnji energije i primjenu obnovljivih izvora energije. Centar će otvoriti ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Tarataš, Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP Grupe i zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Program pogledajte ovdje: http://www.cro-eee.com/index.php?content=Program