10. svibanj 2013.

Sutra Okusi Hrvatske u Varaždinu

okusi hrvatske - plakat

10.05.2013.-Sutra će Varaždinom vladati „Okusi Hrvatske“. Ove subote, 11. svibnja, Varaždinom će vladati „Okusi Hrvatske“. Riječ je o gastronomskoj manifestaciji kojom Varaždin i Varaždinska županija obilježavaju ulazak Hrvatske u europsku obitelj.
Na ukupno 30 štandova na varaždinskom Korzu i Franjevačkom trgu bit će predstavljena gastronomija svih hrvatskih županija, a na  njih 10  jela karakteristična za Varaždin i Varaždinsku županiju, uz autohtone proizvode poput kolača, bučinog ulja, medara i licitara.
Hranu će pripremiti, te na štandovima podijeliti, vrsni i nagrađivani kuhari Hotela Turist, Hotela Minerva, Hotela Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije.  Njima će pomagati budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana. U „Okusima Hrvatske“ sudjelovat će 25 profesionalnih kuhara i 100 budućih konobara i kuhara.
Kulturno-umjetnički dio programa počinje u 9.30 sati nastupom sekcija Centra tradicijske kulture na pozornici na varaždinskom Trgu kralja Tomislava. U 10.30 zamijenit će ih članovi Gradskog puhačkog orkestra HŽ-a koji će najaviti svečanost otvaranja „Okusa Hrvatske“ u 11 sati, kada će se gostima obratiti Natalija Martinčević, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije i zamjenica gradonačelnika Varaždina, Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.
Od 11.30, nakon svečanog otvorenja, posjetiteljima „Okusa Hrvatske“ bit će  podijeljeno više od 3000 porcija jela i pića karakterističnih za svaku hrvatsku županiju.
Organizatori  - Grad Varaždin, Varaždinska županija i Gradska tržnica - su mislili i na najmlađe. Za njih su previđene dvije slatkaonice – na Trgu kralja Tomislava i na Franjevačkom trgu. I u njima će u 11.30 početi podjela besplatnih slastica i torti, dok će prije toga  za mališane biti organizirane razne igre.
U glazbenom dijelu „Okusa Hrvatske“ od 11.30 do 16 sati nastupit će Dečki z bregov, Klapa Stina s Brača i Mejaši.