21. lipanj 2018.

Susret mreže kreativnih gradova Hrvatske u Varaždinu

Ključni izazovi u domeni razvoja kreativnih i kulturnih djelatnosti bili su središnja tema susreta predstavnika gradova članova mreže KGH, održanog 20. lipnja u varaždinskoj plači Herzer. Analiza situacije i potreba, pojedinačno u gradovima i zajednički na razini mreže, pokazala je da ima puno zajedničkih pitanja koja se mogu učinkovitije rješavati kroz suradnju nekoliko gradova ili čitave mreže.

Regionalni radni timovi dali su niz inicijativa za predstavljanje najboljih praksi, razmatranje mogućnosti replikacije tih iskustava i poticanje suradnje više gradova na zajednčkim projektima, skicirajući time i obrise strategije mreže KGH. Dogovoreno je također da svaki grad član KGH podnese pet prijedloga ili projekata, koje će projektni tim KGH sistematizirati i sortirati po tematskim cjelinama, te okupiti gradove sa sličnim inicijativama i uskladiti planove aktivnosti. Primjerice, uočeno je da Drniš i Vrgorac imaju slična zemljopisna obilježja i neke bi inicijative mogli zajednički rješavati.

Vrlo zanimljive prezentacije o svojim potencijalima i razvojnim planovima održali su ovom prigodom domaćin susreta Varaždin, te Drniš i Vrgorac.

Mreža kreativnih gradova Hrvatske potaknuta je na inicijativu Ivane Nikolić Popović, predsjednice Hrvatskog klastera konkurentnsti kulturnih i kreativnih industrija, Varaždin je jedan od prvih članova mreže, a mreža se koordinira kroz Udrugu gradova. Konačni cilj je podići svijest o važnostima kulturnih i kreativnih industrija u razvoju gradova, ali i Hrvatske te će se tako sastanci s predstavnicima gradova orijentirati na donošenje strategije razvoja koja će omogućiti veću vidljivost i sistematičan pristup ovoj temi. Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo Centar kreativnih industrija, a za budući razvoj napravljen je projekt rekonstrukcije bivšeg kina Dom u Centar kreativnih industrija za koji je već izdana građevinska dozvola. Projekt će se financirati iz poduzetničke potporne infrastrukture, a projektom je predviđeno oko 1500 kvadrata naspram trenutnih oko 800 metara kvadratnih.