20. travanj 2017. | Autor: [email protected]

Suradnja Varaždina i Zalaegerszega

Zalaegerszeg, partnerski grad Varaždina u Mađarskoj, predstavit će se Varaždincima i njihovim gostima tijekom Varaždinskih baroknih večeri, festivala kojem će zemlja partner ove godine biti Mađarska. 

Potvrđeno je to u četvrtak na prijemu u Gradskoj vijećnici kojeg je priredila Dragica Đula, povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Varaždin u čast dolaska delegacije iz Zalaegerszega predvođene zamjenicom gradonačelnika Martom Tolvaj. 

 

Povjerenica Dragica Đula je tom prilikom izjavila: Gradovi Varaždin i Zalaegerszeg partnerski su gradovi od 2006 godine. Tada su potpisane povelje kojima smo se obvezali na različite oblike suradnje. Koliko sam informirana, ta je suradnja ponekad bila dobra i plodna, a ponekad je gubila intenzitet. No, u posljednje vrijeme stvari se kreću na bolje. Poznato mi je da nas je delegacija vašeg grada posjetila za Dan grada Varaždina a gradonačelnik Varaždina u prošlom mandatu je također uzvratio posjet. Za tih susreta ja dogovoreno i prihvaćeno s obje strane da se suradnja intenzivira. Prilika se pokazala na temelju činjenice da je Mađarska prihvatila biti zemljom partnerom Varaždinskih baroknih večeri. Podržavam tu inicijativu i nadam se da ću u ovom kratkom vremenu od nekoliko mjeseci koliko ću obnašati dužnost povjerenice pripomoći dobrim pripremama za taj važan događaj na jesen. Uvjerena sam da će gradonačelnik i novo vijeće koje će građani Varaždina izabrati na izborima u svibnju također podržati ideju suradnje partnerskih gradova koja nikada do sada nije bila upitna.- rekla je povjerenica Đula.

Kako je naglasio Rajmond Rojnik, Varaždin će se potruditi biti dobrim domaćinom a za uzvrat će imati priliku predstaviti VBV i Varaždin građanima Zalaegerszega.