29. kolovoz 2014.

Suradnja Grada i PBZ-a donosi najpovoljnije poduzetničke kredite u Hrvatskoj

UGOVOR

29.08.2014.- Grad Varaždina i Privredna banka Zagreb d.d. za varaždinske su obrtnike i poduzetnike oformili kreditni fond od 20 milijuna kuna, a ugovor o suradnji na tom projektu danas su u Gradskoj vijećnici potpisali varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i predsjednik Uprave PBZ d.d. Božo Prka.
U roku od mjesec dana Grad Varaždin će raspisati Javni poziv za kredite iz ove linije, a korisnici kredita mogu biti poduzetnici u 100% vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji ulažu ili imaju sjedište na području Grada Varaždina - mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja (odvjetnici, javni bilježnici, geodeti, liječnici, stomatolozi i ostala slobodna zanimanja), te ustanove koje obavljaju poduzetničku djelatnost i zadruge. Prednost prilikom odobravanja kredita imat će poduzetnici koji obavljaju proizvodne djelatnosti, ulažu u nove tehnologije, zadržavaju broj radnih mjesta ili otvaraju nova radna mjesta. Krediti će se davati u visini od  50.000,00 kn  do 1.500.000,00 kn, a rok otplate je od 18 do 72 mjeseca, ovisno o namjeni.
Zahvaljujući suradnji Grada i PBZ-a, korisnici kredita iz ove linije kamatu plaćati u visini tromjesečnog EURIBOR uvećano za 5,35 postotnih poena, što je trenutno 3,05%.
“Željeli smo kao grad dobiti mogućnost utjecanja na poduzetničku klimu – da sačuvamo postojeća radna mjesta, ali i da omogućimo nove investicije i novo zapošljavanje. Zato smo donaciju od 1,5 mil. n uložili kao subvenciju kamatnih stopa našim sugrađanima poduzetnicima, čime smo za njih osigurali daleko najpovoljnije kredite na tržištu.” – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
“Vjerujemo u kvalitetu ljudi i okruženja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji stoga smo upravo ovdje razvili model koji će pomoći da se etablira lokalno poduzetništvo, koji stvara dugoročnu korist,”. -  naglasio je predsjednik Uprave PBZ d.d. Božo Prka.
Zahvaljujući ovakvoj suradnji Grada Varaždina i PBZ-a prva kreditna linija 2012. s fondom  od 15 milijuna kn i jednako povoljnom kamatom otvoreno je 2012. godine, a sredstva je iskoristilo 40 varaždinskih obrtnika i poduzetnika.