20. lipanj 2023. | Autor: DD

Suradnja Caritasa i Grada Varaždina na projektu PLUS

U varaždinskom Caritasu danas, u utorak 20. lipnja 2023. godine korisnicima Pučke kuhinje su predani na upotrebu pribor i posude za podjelu i čuvanje hrane osigurani putem projekta PLUS. Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković prilikom podjele razgovarali su o suradnji Grada Varaždina s Caritasom na projektu PLUS koja je neophodna kako bi se što više pomoglo korisnicima te osigurale kvalitetne namirnice za obroke.

Grad Varaždin, Razvojna agencija „Sjever DAN“ i Caritas Varaždinske biskupije surađuju od 2017. godine  na provođenju projekta Pružanjem pomoći ubLažavamo našim sUgrađanima životni statuS-PLUS"  financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te uz pomoć će Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.  Ovo je već treći projekt PLUS III, a ukupna vrijednost projekta je preko 220 tisuća eura.

Cilj projekta je doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama (hrane). Iz sredstava projekta nabavljaju se namirnice potrebne za pripremu obroka za korisnike Pučke kuhinje u Varaždinu. U projektne aktivnosti uključeno je 160 korisnika.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je prilikom posjete Pučkoj kuhinji u varaždinskom Caritasu izjavio: Prije svega želim zahvaliti svima koji sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu, ponajviše vrijednim volonterima i djelatnicima Caritasa. Nadam se da će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  Republike Hrvatske uskoro ponovo raspisati natječaj kako bi i dalje mogli nastaviti s projektom. Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN i dalje će Caritasu pružati neophodnu pomoć na dobrobit korisnika Pučke kuhinje.


Vrijeme trajanja projekta PLUS III je 12 mjeseci, a ciljane skupine su primatelji zajamčene minimalne naknade, osobe s invaliditetom, višečlane obitelji bez zaposlenih osoba ili sa samo jednom zaposlenom osobom, umirovljenici s minimalnim mirovinama i beskućnici.