18. listopad 2021. | Autor: ouzpgigv

Sufinanciranje školske prehrane za učenike u riziku od siromaštva

U ponedjeljak je u  Gradskoj vijećnici Varaždin zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno s ravnateljima sedam osnovnih škola  Grada Varaždin, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke osnovne škole Svete Uršule, potpisao je Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS V“ u školskoj godini 2021./2022

Ovaj događaj ujedno je pridonio obilježavanju jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kojeg je Glavna skupština Ujedinjenih naroda službeno proglasila 1993. godine s ciljem podizanja svijesti o rastućem problemu siromaštva i materijalne deprivacije a potpisivanju je nazočila i privremena pročelnica nadležnog upravnog odjela Danijela Vusić. „Veselimo što nastavljamo projekt, ali me čini tužnim što je to još uvijek prevelik broj djece. Volio bi da tog fonda nema jer grad kao osnivač škola, ali i cijelom društvu, moramo raditi na tome da podignemo naš standard kako bi sva djeca imala besplatan topli obrok u školama.“ – naglasio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

 

Prilikom potpisivanja Sporazuma ukazalo se na važnost ovog projekta kojim Grad Varaždin, u suradnji sa školama kao projektnim partnerima, već petu godinu zaredom nastavlja s uspješnom praksom osiguravanja nefinancijske pomoći varaždinskim učenicima koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Pomoć se pruža u obliku podjele obroka odnosno sufinanciranja školske prehrane, zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

 

Ciljnu skupinu ovog projekta čine (1) djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu te (2) djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima. Utvrđenim kriterijima nastojao se obuhvatiti što veći broj djece pripadnika ciljne skupine.

 

Osiguranjem redovnog primanja školske prehrane učenicima se pruža nefinancijska pomoć čime se ujedno povećava njihova socijalna uključenost i smanjuje marginaliziranosti s obzirom na socijalno-ekonomski status. Učenicima je osigurana kvalitetna i kontinuirana školska prehrana tijekom cijele nastavne godine, pri čemu se podjela hrane provodi u prostorima školskih kuhinja zajedno s ostalim učenicima te se time vodi računa o načelu nediskriminacije i poštivanja dostojanstva učenika kojima je ova pomoć namijenjena.

 

Osim socijalno-ekonomskog aspekta, ovaj projekt doprinosi i zaštiti javnog zdravlja u pogledu osiguravanja školskih obroka i pravilne prehrane budući da su zdrave prehrambene navike uvjet za odgovarajući psihofizički rast i razvoj. Pored toga, pravilne prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.

 

Ove školske godine projektom je obuhvaćeno ukupno 779 učenika koji će svakodnevno u školi dobiti besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni. Za tu potrebu iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije osigurano je 966.918,23 kuna.

 

Projekt je ugovoren temeljem prijave na poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022)“, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. kolovoza 2021. godine.