12. rujan 2020. | Autor: Maja Hrešć

Subotnje jutro u Varaždinu uz mnoštvo manifestacija

Gradonačelnik Ivan Čehok u subotu je uz direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara obišao varaždinski plac na kojem se u sklopu Dana varaždinskog placa obilježavala i 470. obljetnica sajmovanja u gradu Varaždinu. Iako se Dan placa zbog epidemiološke situacije slavio u nešto drugačijem obliku od onog tradicionalnog, dobra atmosfera nije izostala.

„Kažu kulturolozi da, bez obzira na tehnologiju i gospodarski napredak, dvije stvari neće iščeznuti, a to su knjiga i plac. Mislim da smo mi Varaždinci dobar pokazatelj toga. Evo imamo sad novu knjižnicu i imamo naš stari plac koji je svakim danom sve noviji samo zato jer se naši sugrađani svakodnevno ovdje nalaze i imaju svaki dan o nečem novom za pričati. Ovo je mjesto susreta, nije samo mjesto kupovine. Ako je istina ono što se kaže da je tržnica trbuh grada, ja bih dodao da je i duša grada također. Naša tradicija pokazuje da je imalo smisla ulagati sve ove godine u tržnicu. Premda bi se očekivalo da je u ovakvim okolnostima pandemije sve manje kupaca, zapravo nam plac nikad nije bio puniji, naravno uz svo poštivanje epidemioloških mjera. To nam samo govori da trebamo zadržati plac u ovom obliku.“ – rekao je gradonačelnik.

Nakon placa, gradonačelnik je uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Borisa Kosa obišao 13. Obrtnički ulični sajam koji se održavao na Franjevačkom trgu kako bi dali podršku svim varaždinskim obrtnicima.

Točno u 11 sati na Trgu kralja Tomislava, popularnom Korzu, započelo je obilježavanje 270. obljetnice Varaždinske građanske garde. Obilježavanje je započelo prijavkom gradonačelniku, nadzapovjedniku Varaždinske građanske garde, nakon čega je on svečano uručio sablju novom dočasniku VGG, naredniku Bojanu Hegediću te su predani ukoričeni notni zapisi „Purgar marša“ ravnatelju Državnog arhiva u Varaždinu Damiru Hrelji, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Ivanu Meseku i samom autoru marša maestru Davoru Bobiću. Gradonačelnik je zatim uz Varaždinsku građansku gardu te uz pratnju bubnjeva krenuo na Kapucinski trg gdje se izvela praizvedba „Purgar marša“, skladatelja maestra Davora Bobića. U 12 sati iz topa je pucao prof. Darko Navoj. Manifestaciji je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

„Varaždinski Purgari su oznaka identiteta ovoga grada i jedna od najstarijih takvih samoorganiziranih udruga građana koja je u povijesti zapravo štitila grad. Malo ljudi zna da su iz Purgara nastale i druge ustanove, oni su napravili i prvo pjevačko društvo i imali svoj orkestar. Sad nakon gotovo tri stoljeća dobivaju i svoj „Purgar marš“ našeg maestra Davora Bobića pa ove godine na posebno svečan način slave svoj rođendan. Purgari su i turistička atrakcija našeg grada pa je dobro da imaju konačno i svoju zvučnu pozadinu.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako se u suradnji s Gradskim muzejom razmatra mogućnost da se Purgarima dodijeli poseban prostor koji bi bio mali memorijalni prostor gdje bi svi mogli vidjeti njihovu bogatu povijest. Također je istaknuo da Varaždinska građanska garda, od kad je njezin zapovjednik Dražen Loparić, surađuje sa školama, organizira radionice za djecu i puno se više otvorila prema javnosti.