18. travanj 2019.

Studijski posjet Litvi u sklopu projekta Europe Goes Local (rad s mladima)

 

Agencija za mobilnost i programe EU je u sklopu projekta Europe Goes Local od 8. do 12. travnja 2019. organizirala studijski posjet Litvi s ciljem učenja, razmjene i preuzimanja dobrih praksi od jedinica lokalne samouprave i drugih relevantnih subjekata u području rada s mladima.

Studijskom posjetu odazvalo se 11 hrvatskih predstavnika jedinica lokalne samouprave te udruga civilnog društva koje se bave radom s mladima, među kojima i Grad Varaždin kojeg je predstavljala privremena pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo, Mirna Kezele. Studijskom posjetu pridružile su se i sudionice iz Latvije.

Litva je primjer dobre prakse u radu sa mladima kako u teorijskom tako i u praktičnom smislu primijenjenom u lokalnoj zajednici i ciljano je birana kao partner u ovom projektu s obzirom na sličan način organizacije rada s mladima, a opet u nekim procesima napredniji – upravo s namjerom da se sudionici mogu prepoznati u sličnim nacionalnim realnostima i izazovima te dobiti ideje i informacije o praksama koje će implementirati u svojim lokalnim zajednicama.

Naime, u Litvi postoji zakon o mladima u kojem je jasno definiran rada s mladima, oblici rada sa mladima, vrste Centara za mlade i ostalih institucionalnih oblika u radu s mladima, kriteriji i kompetencije koje se zahtijevaju od osoba koja radi s mladima i naravno način financiranja.

U Litvi i najmanja općina ima svoj prostor za mlade i službenika u općini koji radi s mladima. Centri za mlade imaju takozvane mobilne timove koji obilaze mala mjesta i nekoliko puta tjedno rade s mladima, a novost su i takozvani „ulični radnici“ (streetworkers) koji pokreću razne inicijative s mladima u njihovim kvartovima, na ulicama, na javnim prostorima koji su svojevrsna okupljališta mladih.

Sastali smo se sa predstavnicima Odjela za rad s mladima u Vilniusu te predstavnicima Udruge litavskih “youthworkera”. Također smo posjetili manja ruralna područja s ciljem upoznavanja načina organizacije rada s mladima u uvjetima specifičnima za manja mjesta. Kroz tri dana studijskog posjeta imali smo priliku unaprijediti znanje o radu s mladima, razmjenjivati različita iskustva vezana uz rad s mladima i promišljati o načinima međusobne suradnje.

Stekli smo mnogo pozitivnih iskustava u radu s mladima kao i kontakata za buduće zajedničke projekte te se nadamo da ćemo sličan sustav uspjeti postići i u Hrvatskoj, a time i u Gradu Varaždinu.

Naime, Grad Varaždin dio je projekta Europe Goes Local koji se odnosi na podršku rada s mladima na lokalnoj razini i koje bi u konačnici trebao završiti sa donošenjem Europske povelje o lokalnom radu s mladima i koja bi trebala predstavljati referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te biti poveznica između politike i prakse rada s mladima.

Europe Goes Local projekt je strateškog partnerstva u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske,  SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini odgovorna je belgijska nacionalna agencija JINT. Projekt traje od lipnja 2016. do svibnja 2019.

 

U sklopu projekta Grad Varaždin ima za cilj stvoriti održiv sustav podrške radu s mladima kroz afirmaciju aktivnosti centra za mlade, dijaloga između mladih i donosioca odluka, jačanje kapaciteta za rad s mladima u zajednici te osnažiti sustav volontiranja u zajednici.

http://mobilnost.hr/hr/sadrzaj/o-agenciji/ampeu-u-projektima/erasmus-/europe-goes-local/