12. siječanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Stari grad prijavljen za Oznaku europske baštine

Grad Varaždin prijavio je lokalitet Stari grad za Oznaku europske baštine (European Heritage Label) odazvavši se na Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije.

Oznaka je namijenjena isticanju lokaliteta kulturne baštine te upoznavanju građana s europskom povijesti i kulturom. Proces odabira lokaliteta odvija se u dva kruga, prvi na nacionalnoj, a drugi na europskoj razini. Ministarstvo kulture i medija objavilo je početkom prosinca 2020. godine Poziv na temelju kojeg će imenovati dva lokaliteta iz Hrvatske za drugi krug na kojem se zatim biraju budući nositelji Oznake, ali najviše jedan lokalitet po državi članici. Oznaku mogu dobiti isključivo lokaliteti na području Europske unije koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europske vrijednosti i ljudska prava. Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su simbolična europska vrijednost lokaliteta, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije te kvaliteta plana rada.

Oznaka europske baštine dodjeljuje se od 2013. godine u okviru programa Europske unije Kreativna Europa, a dosad je nosi 48 lokaliteta. Republika Hrvatska prvi se put prijavila 2015. godine kada je Oznaka dodijeljena Muzeju krapinskih neandertalaca.

Varaždinski Stari grad plemićki je dvor koji je kroz povijest bio središte feudalne uprave, sve do 1925. godine kada varaždinska općina dodjeljuje zgradu muzeju. Stari grad (castrum comitis) je najstarija jezgra kasnijeg razvijenog grada koja (arhivskim i arheološkim potvrdama) datira iz 12. st., a u današnjem obliku predstavlja iznimno umjetničko dostignuće renesansne obrambene arhitekture 16. st. kao dio šireg obrambenog sustava tog dijela Europe. Cijeli kompleks je jedinstven i autentičan u svojoj strukturi i načinu oblikovanja, uključujući cjelovito sačuvane bedeme oko same tvrđave.

Ministarstvo kulture i medija će nakon provedenog procesa evaluacije do 1. ožujka ove godine Europskoj komisiji dostaviti dvije odabrane prijave.