24. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Stalna suradnja HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica u srijedu su u varaždinskom HNK prisustvovali potpisivanju ugovora o stalnoj suradnji između HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu.

Ugovor su potpisale intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč i intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, a svečanosti je prisustvovala i savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo.

„Obično su nam najbliže stvari nekako najudaljenije nekada. Dva grada koja su i geografski bliska, jedan prvi glavni grad, drugi sada glavni grad, dva kazališta koja su inače stalno živjela u međusobnoj razmjeni glumaca, redatelja i glazbenika, međutim nikad nisu imali ovako formaliziranu suradnju. Sad je potpisan ugovor što znači da će svi naši Varaždinci moći uživati u predstavama HNK u Zagrebu, a isto tako će Zagrepčani moći uživati u predstavama našega kazališta. Za Varaždince to znači da neće morati ići u Zagreb u operu, operetu, balet, moći će sve to gledati ovdje. Mislim da je ovo obostrani dobitak i pozivam sve naše građane da budu ovdje i da vide kako kultura doista živi u razmjeni iskustava.“ – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Čehok.

Sandra Malenica rekla je kako je potpisivanju ugovora prethodilo izuzetno puno rada i truda: „Nije bilo teško napraviti ovaj sporazum, nego je bilo teško napraviti sve ono što je bilo potrebno da do toga dođe. Tu je bio važan i onaj vjetar u leđa koji smo na početku našega mandata dali našem kazalištu i intendantici Jasni Jakovljević jer bez pretpostavki, bez uređene Koncertne dvorane, bez pozornice koja je funkcionalna i produkcijski olakšava cijelu ovu priču, taj sporazum ne bi bilo moguće potpisati. Ovaj sporazum paradigmatski otvara primjer i za druge ustanove. Udruge i izvaninstitucionalna kultura se puno lakše vežu i povezuju jer su drugačije koncipirane. Danas se često govori da se ustanove koje se ne otvore mogu zatvoriti. Naše i zagrebačko kazalište to su prepoznali, otvorili su se. Stoga, ako mogu dva nacionalna kazališta surađivati, ja ne vidim zašto ne bi svi.“

Potpisivanju ugovora nazočila je i Savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo koja je istaknula kako je intencija Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen Koržinek da nacionalna kazališta surađuju, ne samo zbog suradnje, već i zbog smanjivanja troškova. „Ovo je prva ovakva suradnja koja je baš na ovaj način napravljena, vrlo službeno, putem sporazuma koji je uvijek najbolji temelj. To bi trebala postati paradigmatska suradnja među svim nacionalnim kazalištima, da nema preklapanja naslova, da svih pet nacionalnih kazališta surađuje.“ - rekla je Iva Hraste Sočo.

 

.