16. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Sretan 96. rođendan Gradskom muzeju Varaždin

Gradski muzej Varaždin danas, 16. studenog slavi svoj 96. rođendan!

Od 1925. godine, kada je svečano otvoren za posjetitelje, muzej se razvio u najznačajniju muzejsku ustanovu na sjeveru Hrvatske. Podijeljen u 9 odjela, Gradski muzej Varaždin vodi stručnu brigu o očuvanju kulturološkog nasljeđa ovih prostora, njegovoj sustavnoj prezentaciji, a svoju značajnu ulogu potvrđuje i u definiranju kulturnih politika našeg grada i županije.

Vrhunski dosezi Gradskog muzeja Varaždin dobivaju svoju potvrdu i kroz brojne stručne nagrade. Stoga veseli da je muzej i u ovim teškim vremenima pandemije bio organizator izložbe Zlatka Kopljara koja je dobila najvišu državnu nagradu za područje likovnih umjetnosti „Vladimir Nazor“, dok će idući tjedan muzeju biti uručena godišnja nacionalna nagrada „Simply the best“ za postav Svijet kukaca koju dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Gradski muzej Varaždin izradio je viziju razvitka u sljedećem razdoblju do 2030. godine te u bliskoj suradnji s osnivačem Gradom Varaždinom kreće u novi kvalitativni iskorak kako bi muzej dodatno pozicionirali na nacionalnoj, ali i internacionalnoj karti značajnih muzejskih ustanova.

Grad Varaždin ponosi se našim muzejom i želimo mu još puno posjetitelja koji će kroz njegove prostore i aktivnosti njegovih marljivih djelatnika učiti o Varaždinu i bogatoj varaždinskoj povijesti.