03. svibanj 2013.

Sredinom idućeg tjedna znat će se sudbina Varteksa

vrdoljak solvis

03.05.2013.-Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak boravio je jučer u radnom posjetu Varaždinu, a glavni razlog dolaska bio je varaždinski Varteks. U društvu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, njegove zamjenice i saborske zastupnice Natalije Martinčević, župana Varaždinske županije Predraga Štromara,  zamjenika gradonačelnika Vjerana Radelića  i pomoćnice ministra za industrijsku politiku Jelene Zrinski Berger održao je sastanak s članovima uprave Varteksa d.d.
„Varteks je tvrtka koja je u poteškoćama, tvrtka s kojom se već mjesecima pregovara oko modela kako pomoći u likvidnosti. Mislim osobno da neće biti problem s predstečajnom nagodbom i da će sve ići po planu. Na inicijativu gradonačelnika Habuš već sutra ujutro  će Ministarstvo gospodarstva ću pozvati  i Zagrebačku banku, Ministarstvo financija i Varteks zajedno za stol najkasnije u utorak da se dogovore oko obrtnih sredstava koja su neophodna Varteksu za izvršenje obaveza i pokretanje proizvodnje za već naručenu robu.“ – rekao je ministar Vrdoljak.
„Ja se nadam da se konačno približavamo kraju te trakavice. Mi smo se kao grad u rješavanje problema Varteksa uključili prije godinu dana. Lobirali smo u Ministarstvu financija i u Ministarstvu gospodarstva. Sve smo uspjeli, sve smo dogovorili, a  banka je ta koja traži neke uvjete. Osobno sam molio ministra da on sazove sastanak i da se sa njega ne izađe dok se ne iznađe rješenje. Činjenica jest da je u međuvremenu Varteks izgubio licencu za Levis. Što to duže traje, situacija je sve teža. No, vjerujem da ćemo u utorak imati rješenje za spas Varteksa.“ – istaknuo je nakon sastanka varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Ministar je posjetio i tvrku Solvis koju je, zbog dobre zaposlenosti proširenja obima posla istaknuo kao pozitivan primjer poslovanja u Hrvatskoj. Najavio je i kako će idućeg tjedna  na konferenciji za novinare biti predstavljen Operativni plan pomoći prerađivačkoj industriji za čiju je provedbu osigurano  117 milijuna kuna. Operativni plan posebno će zanimati radno intenzivne prerađivačke tvrke u Varaždinu i Varaždinskoj županiji – od  drvoprerađivačke, tekstilne, kožne do  obućarske.