23. rujan 2019.

Špancirfest 2019. - uspješni turistički i gospodarski rezultati

Ovogodišnji, 21. Špancirfest tijekom deset dana, prema procjenama PU varaždinske i organizatora posjetilo je oko 300 tisuća posjetitelja.

 

Prema podacima iz sustava eVisitor, zabilježen je rast u broju dolazaka za 7,9 posto, a u Varaždinu su za vrijeme festivala boravili turisti iz 50 zemalja svijeta. Najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Poljske, Italije i Bosne i Hercegovine.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelna Toth istaknula je na današnjoj konferenciji u Gradskoj vijećnici kako je rast interesa rezultirao i povećanjem poslovnih rezultata i naglasila da je prema podacima Porezne uprave Varaždin generiran turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 40,1 milijun kuna.

„Varaždin ima svoju jasnu turističku ponudu i smisao turizma nije da se ne može hodati po gradu i da su prevelike gužve. Smatram da je 300 tisuća ljudi kroz deset dana optimalna brojka za Varaždin. S ovakvim dobrim rezultatima Špancirfesta sa optimizmom gledamo i na ovogodišnji Advent koji će biti još ambiciozniji od prošlogodišnjeg pa očekujemo rast sličan Špancirfestu“ rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

S programske je strane, na Špancirfestu 2019. sudjelovalo preko 500 izvođača svih vrsta i profila koji su održali ili izveli gotovo 500 programa. Izvedeno je 74 izvedbi performansa, održano je 40-tak koncerata te 170 raznih kreativnih radionica u Parku kreative, LOOP Glazbenoj klinici i KVART-u.

Gradonačelnik Čehok i direktorica Turističke zajednice na kraju su se još jednom zahvalili svim javnim službama koje su dale svoju podršku i doprinijele uspješnoj realizaciji cijelog Festivala i zahvalili medijima koji su ih pratili svih deset dana te ih pozvali da ponovno poprate ovogodišnji Advent.