02. veljača 2017. | Autor: [email protected]

Socijalno stanovanje u fokusu

Regionalna energetska agencija Sjever kao projektni partner u suradnji s Gradom Varaždinom provodi projekt „Regionalne politike za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora“ (akronim Social Green) sufinanciranog putem programa Interreg Europe.

Partneri u projektu pokušavaju zajednički rješiti probleme loših stambenih uvjeta i energetske učinkovitosti u okviru sektora socijalnog stanovanja.

S obzirom da je jedan od najvažnijih aktivnosti tokom projekta uspostavljanje suradnje s ključnim dionicima na temu socijalnog stanovanja i energetskog siromaštva, a sve s ciljem poboljšanja politika unutar projektne teme, Agencija i Grad Varaždin organizirali su 31. siječnja 2017. godine u Salonu Gradske vijećnice prvi sastanak lokalne grupe ključnih dionika. Poziv za sudjelovanje upućen je na niz institucija i organizacija koje su Agencija i Grad prepoznali kao relevantne: Ministarstvo zaštite okoliša i energertike; Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja; Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR); Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG); Centar za socijalnu skrb Varaždin; Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN); Javna ustanova gradski stanovi (JUGS); ZTB stan d.o.o. itd. Teme prvog sastanka bile su predstavljanje projekta, upoznavanje ključnih dionika sa self-assessment izvještajem i rasprava na temu aktualnog stanja socijanog stanovanja. Naglasak sastanka bio je na self-assessment izvještaju čiji je cilj inicijalno prikupljanje informacija i podataka iz područja socijalne skrbi te je dogovorena bliska suradnja svih dionika na prikupljanju potrebnih informacija i podataka. Agencija i Grad iznimno su zadovoljni aktivnim sudjelovanjem ključnih dionika na sastanku, ali i rezultatima i zaključcima sastanka.

Drugi sastanak lokalne grupe dionika predviđen je za travanj ili svibanj ove godine za kada Agencija i Grad planiraju proširiti grupu uključivanjem još nekih ključnih dionika.