12. travanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Škotska rock senzacija Franz Ferdinand na jubilarnom Špancirfestu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu je s direktoricom Turističke zajednice grada Varaždina Jelenom Toth predstavio dio programa ovogodišnjeg, jubilarnog Špancirfesta.  

Najdugovječniji hrvatski ulični festival koji ove godine slavi 25. rođendan održat će se od 18. do 27. kolovoza 2023. godine. Većina programa već je dogovorena pa je tako gradonačelnik najavio koncert jednog od najvećih rock bandova, Franza Ferdinanda. Škotska rock senzacija nastupit će 22. kolovoza na glavnoj festivalskoj PAN pozornici kod Starog grada, a ulaz na koncert će biti besplatan. 

“Na najljepšoj pozornici na otvorenom, ulicama i trgovima povijesne jezgre grada Varaždina za dodatno širenje pozitivne energije bit će, kao i dosad, zaduženi ulični umjetnici, vrhunski performeri iz čak deset zemalja, koji će svojim izvedbama i kostimima posjetitelje ostaviti bez daha. Doživljaj za pamćenje bit će i inovativni plesni spektakl, People Power Partnership na otvorenju Špancirfesta na kojem će nastupiti čak 32-oje mladih plesača iz 6 europskih zemalja. Projekt je sufinanciran iz programa Kreativna Europa.“ – rekla je Jelena Toth.

Gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako obujam Špancirfesta ipak ovisi o donošenju proračuna. „Potrudit ćemo se da Špancirfest, kao jedan od brendova našeg grada, bude najbolji dosad, iako to neće biti lako, jer u ovom trenutku još nemamo proračun. Ako se ne donese proračun, morat ćemo ga održati u skromnijem obliku. Uvjeren sam da sve ovo što smo dosad napravili ide u tom smjeru da ovo bude najveći i najbolji Špancirfest u 25 godina i da ćemo uspjeti krajem kolovoza tih deset dana imati sve što smo predvidjeli. Napravit ćemo poziv za domaće, varaždinske izlagače kojima ćemo financirati 50 do 70 posto njihovih troškova. Za taj poziv isto moramo imati proračun, a ja sam uvjeren da će to biti početkom svibnja.“ – najavio je gradonačelnik. 

Atmosferu varaždinskog Špancirfesta, zahvaljujući VR tehnologiji, odsad će biti moguće doživjeti u bilo koje doba godine, a ne samo tijekom 10 ljetnih festivalskih dana u kolovozu. Špancirfest je naime dobio svoje – VR izdanje. Zahvaljujući VR naočalama u samo nekoliko sekundi i uz samo jedan klik otputovat ćete u virtualni svijet, naći se usred Špancirfesta, okruženi performerima, zabavljačima i razdraganim posjetiteljima te zajedno s njima uživati u jedinstvenim trenucima festivala. VR izdanje Špancirfesta Turistička zajednica grada Varaždina financirala je sredstvima Hrvatske turističke zajednice uz potporu Turističke zajednice Varaždinske županije. VR naočale postavljene su u uredu Turističke zajednice grada Varaždina, gdje ih građani i svi posjetitelji mogu isprobati.