01. prosinac 2020.

Školski medni dan u varaždinskim osnovnim školama

Grad Varaždin i ove se godine odazvao na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za sudjelovanje u provedbi Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. 

U projekt se uključilo sedam varaždinskih osnovnih škola te će 367 učenika prvašića povodom obilježavanja dana Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca 2020. godine dobiti staklenke domaćeg meda s hrvatskih pčelinjaka. Programom „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu“ educiraju se djeca i njihovi roditelji o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, podiže se razina znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, oblikuju se prehrambene navike djece od njihovih ranih razvojnih faza, a istovremeno se i promovira med proizveden na hrvatskim pčelinjacima što pridonosi boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara. 

Med će biti zapakiran u nacionalnu staklenku za med volumena 370 mL. Prema Pravilniku, pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju samo pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda, a smiju ih puniti isključivo s medom proizvedenim na hrvatskim pčelinjacima. Također, u sklopu provedbe projekta, Ministarstvo poljoprivrede će izraditi i distribuirati različite priručne i edukativne materijale za djecu.

 

Gradu Varaždinu je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za potporu u sudjelovanju odobren iznos od 9.909,00 kn bez PDV.