30. siječanj 2019.

Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta

U Gradskoj vijećnici danas je održana 3. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti u 2018. godini.

Načelnik PU Varaždinske Predrag Benčić  podnio je Izvješće o stanju sigurnosti za proteklu godinu  te je naglasio kako rezultati ukazuju na povećanje kaznenih djela za 9 posto, a najzastupljenija su kaznena djela provale i teške krađe. Tom prilikom načelnik je još jednom pozvao sve građane da čuvaju svoju imovinu, zaključavaju kuće i eventualno uvedu neke dodatne mjere zaštite kako bi se onemogućilo daljnje povećanje broja kaznenih djela provale i krađe.

Prekršaji vezani uz remećenje javnog reda i mira su u padu, ali je zabilježen porast prekršaja uz zlouporabu opojnih droga. Najveći problem u Varaždinu i dalje predstavljaju krađe bicikala kojih je u 2018. godini evidentirano 316, ali u odnosu na 2017. godinu taj broj je ipak u padu.

Što se prometa tiče, prošle godine su na području grada zabilježene dvije smrtno stradale osobe što je istovjetan broj 2017. godini. Broj prometnih nesreća također je nepromijenjen u odnosi na godinu prije, a najveći broj nesreća zabilježen je u Optujskoj i  Koprivničkoj ulici, Ulici Pavleka Miškine te Kapucinskom trgu.

Gradonačelnik Ivan Čehok zadovoljan je  stanjem  za proteklu godinu,  naročito smanjenjem broja biciklističkih nesreća i smanjenjem broja  krađa bicikala te je naglasio da se građani Varaždina mogu osjećati sigurno. Istaknuo  je kako je želja Grada da  se u ovoj godini prometno riješe još neke  frekventne i problematične  lokacije u gradu kao  što je varaždinsko groblje ili križanje Gospodarske i Biškupečke ulice.

„Naručili smo izradu prometnih rješenja i  najvjerojatnije će se na te dvije lokacije graditi rotori s time da bi rotor kod varaždinskog groblja imao i pothodnik za pješake. Spremamo se i u rekonstrukciju pješačkih i biciklističkih staza u 2019. godini, ponovno smo se prijavili na državni projekt  „Povećanje sigurnosti na cestama“  sa 1,8 milijuna kuna biciklističkih staza“ izjavio je gradonačelnik te najavio novi projekt osiguranja velikih manifestacija i javnih skupova koji bi bio prvi takav projekt u RH.

Grad Varaždin je s Gradom Čakovcem i Gradom Ludbregom, a u suradnji s PU Varaždinskom,  prijavio projekt izravno Europskoj uniji te ukoliko isti bude prihvaćen, ovim inovativnim tehnološkim rješenjem osiguravale bi se velike manifestacije poput Špancirfesta ili Adventa, odnosno Porcijunkulova ili Dana Svete nedjelje u Ludbregu.