25. svibanj 2018. | Autor: Dražen Dretar

Sjedi - sviraj i svijetli

Na Franjevačkom trgu gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica provjerili su kako funkcionira nova umjetnička urbana instalacija – interaktivna klupica.

Riječ je o intervenciji u prostoru realiziranoj kroz projekt “Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma” kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine. Cilj projekta je obogaćivanje javnog prostora Varaždina trajnim umjetničkim kreacijama kojima se ojačava identitet grada, obogaćuje njegov kulturni i turistički imidž te osnažuje ugoda boravka i života u Varaždinu. Do sada je u u sklopu tog projekta u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek...), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič itd.

 

Projekt postavljanja posebno osmišljenih i dizajniranih klupa nastao je kao rezultat kreativne suradnje TZGV-a s mentorima i studentima Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta odnosno mladim hrvatskim produkt dizajnerima, a klupe su tematski osmišljene tako da interaktivno simboliziraju različite aspekte varaždinskog kulturnog nasljeđa i identiteta.

 

Interaktivna glazbena klupa, koja je postavljena na Franjevačkom trgu ispred bivše robne kuće Varteks, rezultat je suradnje sa zagrebačkim Studiom Clinica, specijaliziranim za produkt dizajn i dizajn interpretacijskih postava raznih institucija. Na temelju njihove ideje, klupu je izradio i opremio varaždinski tim. 

 

Ideja klupe je simbolizirati glazbeno nasljeđe Varaždina, jedan od važnijih elemenata identiteta grada koji se ponosi dugom, bogatom i živućom glazbenom tradicijom i scenom. Klupa je dizajnirana tako da se na njoj nalazi pet ploha koje pod opterećenjem proizvode zvuk i emitiraju svjetlost. Zvučni samplovi, koje je kreirao varaždinski glazbeni umjetnik Emil Herceg su ambijentalni, kao i svjetlost koja se proizvodi, a interaktivnost i modularnost dizajna omogućava da se tonska postava mijenja ovisno o dobu dana, sezoni odnosno da se u kreiranje zvučnih elemenata uključe i drugi autori.

 

Postavu interaktivne glazbene klupe u realizaciji Turističke zajednice grada Varaždina financijski su pomogli Hrvatska turistička zajednica i Grad Varaždin.