27. siječanj 2021. | Autor: ddretar

Sjećanje na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, na varaždinskom židovskom groblju izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom dr sc. Ivanom Čehokom položilo je u srijedu vijenac i upalilo svijeću u spomen na sve žrtve holokausta.

Gradonačelnik je okupljene pozvao da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, a zatim je novinarima izjavio:

Danas je dan komemoracije, odnosno dan sjećanja na sve žrtve holokausta. Mi koristimo ovu prigodu da se prisjetimo židovske zajednice u gradu Varaždinu ali da naravno odamo počast svima koji počivaju na ovome groblju, takozvanom židovskom groblju koje grad održava i obnavlja. Prilika je to, s obzorom da svaka nevina žrtva simbolizira u sebi čovječanstvo i čovječnost, da se prisjetimo i svih nevinih žrtava bilo kojeg totalitarizma. Da ne ostane sve samo na riječima komemoracije, mi smo u Gradu Varaždinu prionuli rekonstrukciji naše sinagoge. Nekako je sada vremenska koincidencija da je sinagoga posvećena 1861 godine, osamdeset godina nakon toga 1941.godine Varaždin je, nažalost, prvi postao „Juden frei grad“ Naime, pripadnici židovske zajednice su tijekom ustaškog pokreta bili istrijebljeni, oni više nisu postojali kao zajednica. Sada, osamdeset godina nakon toga mi obnavljamo sinagogu. Nekako se sve poklopilo pa se nadamo da bismo pročelje faksimilmo uredili, a zatim i unutrašnjost. Na taj način vratili bi spomen i tragove na židovsku zajednicu i kulturu koje smo se prisjetili i velikom izložbom fotografija. Time će ti tragovi ostati trajno zabilježeni u našem kulturno-povijesnom sjećanju i spomenicima. Mislim da je to najbolji način da vratimo dug jedno vrlo vrijednoj zajednici koja je ostavila traga u našoj prošlosti. – izjavio je gradonačelnik Čehok poslije komemoracije na židovskom groblju.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta po rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava se na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.