02. svibanj 2023. | Autor: dd

Sjećanje na poginule policajce u Borovom selu 1991.

U sjećanje na poginule policajce u Borovom selu 1991. kod križa zahvalnosti kraj crkve sv. Nikole u Varaždinu u utorak, 2. svibnja 2023. godine održana je komemoracija  u organizaciji varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata.

Uz predsjednika udruge i glavnog organizatora komemoracije Branka Družinića, uz položeni vijenac počast dvanaestorici poginulih policajaca odali su u ime Grada Varaždina Danijela Vusić, pročelnica UO za društvene djelatnosti i Josip Križanić, predsjednik skupštine Varaždinske županije.

Počast su odala i izaslanstva Policijske uprave varaždinske te braniteljskih udruga. Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika mučki su ubijeni iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojce svojih kolega. Njih su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine tijekom redovite policijske ophodnje u Borovu zarobile srpske paravojna postrojbe. Tih tragičnih događaja u kratkom prigodnom govoru prisjetio se Tihomir Buden, član Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata koji je pročitao imena svih dvanaest poginulih policajaca: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala, Mladen Čatić.

Molitvu za dvanaestoricu policajaca koji su među prvima položili živote na početku Domovinskog rata poveo je Stjepan Najman, dekan Istočnovaraždinskog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.