10. lipanj 2020. | Autor: ddretar

Sigurniji bicikli u Varaždinu

Kako bi spriječio krađe bicikala, Grad Varaždin će uskoro povećati broj nadzornih videokamera, educirati građane, razviti aplikaciju za provjeru vlasništva bicikla uz pomoć bar-koda te u suradnji s policijom pojačano nadzirati mjesta gdje se ostavljaju bicikli. 

. Sažetak je to sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta na kojoj je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu predstavio nekoliko mjera kako bi se povećala sigurnost bicikla u gradu.

Statistike pokazuju da je zabilježeno manje krađa bicikala u prvih pet mjeseci pogotovo na mjestima koja su osigurana videonadzorom – izjavio je gradonačelnik te dodao kako će u gradu biti tri mjesta za čuvanje bicikla pod videonadzorom  kod tržnice, na Trgu Slobode i kod meteorološkog sata u Stepinčevoj ulici. Kradljivci sada više otuđuju bicikle iz privatnih kuća i zgrada pa je predloženo educiranje građana kako bi bolje zaštitili svoje bicikle. U sklopu već najavljenog  projekta subvencija kupnje i servisiranja bicikla, gradonačelnik je najavio razvoj aplikacije kojom bi uz pomoć bar-koda policija mogla utvrditi vlasnika i tako preventivno sprječavati potencijalne kradljivce bicikla.

Uz ostalo, na sjednici je bilo riječi o značajnom padu broja prometnih nezgoda što se pripisuje, između ostalog, razvoju prometne infrastrukture. Nažalost, u povećanju je broj alkoholiziranih vozača pa je uz apel gradonačelnika  policija najavila daljnje pooštrene kontrole alkoholiziranosti, prekoračenja brzine, ne vezanje pojaseva te korištenja mobitela u vožnji što su najčešći uzroci nezgoda.