05. rujan 2013.

"Siguran kutak" za dragocjenosti varaždinskih osnovnoškolaca

siguran kutak - svi zajedno

05.09.2013.-U III. osnovnoj školi u Varaždinu danas je predstavljen „Siguran kutak“, zajednički projekt Vijeća za prevenciju Grada Varaždina i PU varaždinske. Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj omogućuje učenicima da prije početka nastave svoje dragocjenosti, poput mobitela i novčanika, odlože u posebne protuprovalne sefove čije ključeve ima razrednik. Sefovi se nalaze u svakoj učionici nižih razreda te na svakom hodniku kojim se kreću učenici viših razreda.
„Godišnje u varaždinskim osnovnim školama zabilježimo 50-ak građa, a još se veći broj ne prijavljuje policiji. Osnovnoškolsko okruženje iznimno je nezahvalno za prevenciju krađa, jer je djeci teško dokazati rizičnost nošenja skupih stvari u školu i ostavljanje bez kontrole za vrijeme nastave i odmora, a i djeca imaju specifičan status u kaznenim obradama. Zato smo, u suradnji sa školom i Gradom Varaždinom, željeli stvoriti sigurnu zonu bez kaznenih djela“ – rekao je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.
Ovu varaždinsku školu pohađa 375 učenika i svi su oni uključeni u projekt.
„Ovaj će projekt razviti veći osjećaj sigurnosti kod djece i da se u školi osjećaju kao u svom drugom domu.“ – istaknula je ravnateljica III. osnovne škole Varaždin Jasenka Martinčević.
Za provođenje projekta ,,Siguran kutak" Grad Varaždin osigurao je 32 tisuće kuna za nabavu, vizualno oblikovanje i montažu sigurnosnih sefova  te izradu recikliranih vrećica.
„Iako je riječ o pilot projektu, želja nam je da zaživi u svih sedam varaždinskih osnovnih škola koje pohađa oko tri tisuće učenika.“ – istaknuo je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.
Inače, Grad Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je u svim svojim osnovnim školama razredne knjige s početkom ove školske godine zamijenio e-dnevnikom.