22. svibanj 2018. | Autor: Goranka Grgić

U Šibeniku 17. i 18. svibnja 2018. godine predstavljeni Integrirani akcijski planovi hrvatskih gradova u sklopu programa Urbact III

Nakon dvije i pol godine aktivnog sudjelovanja u mrežama europskih gradova, hrvatski gradovi Dubrovnik, Solin, Split, Šibenik, Varaždin i Zagreb  predstavili su svoje integrirane akcijske planove nastale u okviru programa URBACT III. Predstavljanje Integriranih akcijskih planova održano je 17. i 18. svibnja 2018. u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, koja je ujedno i Urbactova nacionalna točka (NUP).

Teme i fokusi predmetnih akcijskih planova su upravljanje gradskim teretnim prometom, revitalizacije napuštenih nekretnina, uvođenja inovativne javne nabave i organizacijskih procesa u poslovanje gradova, poticanja digitalnog gospodarstva, promoviranja socijalne inkluzije i zdravog života te podizanja kvalitete života u rubnim dijelovima grada.

Iako je riječ o programu učenja i razmjene znanja, URBACT-ova metodologija počiva na integriranom pristupu rješavanja problema te snažnom uključivanju lokalnih dionika u izradu (i provedbu) akcijskog plana. Upravo stoga, debitantsko sudjelovanje hrvatskih gradova u URBACT-u predstavlja vrijedno iskustvo za daljnje jačanje i razvoj kako građanske participacije tako i održivog urbanog razvoja u Hrvatskoj.

Grad Varaždin predstavio je Integrirani akcijski plan, odnosno plan revitalizacije vojarne u Optujskoj, izrađen u suradnji s još 8 partnerskih gradova koji su imali slične izazove te tražili najbolja moguća rješenja za svoje vojne objekte, a koja se odnose na korištenje, upravljanje, financiranje, participaciju i socijalnu inkluziju.

Osim Integriranog akcijskog plana za Optujsku, Grad Varaždin predstavio je mrežu MAPS koja se bavila prenamjenom napuštenih vojnih objekata s ciljem njihove revitalizacije u novi urbani sadržaj te s ostalim hrvatskim gradovima razmijenio iskustva rada u mreži, primjere dobre prakse te dao prijedloge za moguća poboljšanja.

U mreži MAPS, uz Grad Varaždin u I. fazi bili gradovi Piacenza (Italija) (ujedno i vodeći partner), Szombhately (Mađarska) i Cartagena (Španjolska). U II. fazi mreža se proširila s gradovima Koblenz (Njemačka), Telsiai (Litva), Serres (Grčka), Longford (Irska) i Espihno (Portugal).