17. kolovoz 2023. | Autor: dd

U šetalištu Vatroslava Jagića izložene skulpture Nikole Vudraga

Izložba skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga iz opusa „Heraklovi zadaci” i popularne mrežaste glave „Iron Maiden“ otvorena je u četvrtak, 17. kolovoza 2023. godine. Na terasi Park Boutique Hotela o izložbi je govorio sam autor, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković. Otvorenju izložbe nazočili su i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Serija „Heraklovi zadaci“ sastoji se od skulptura u cor-ten čeliku, te konceptualno prati zadatke kroz psihološku, animalističku i astrološku studiju, što je i sama legenda o zadacima. Izložba u Varaždinu svojevrsni je uvod u izložbe u Francuskoj te slijedeće godine u Engleskoj. Naime, postavu skulptura u Varaždinu Nikola Vudrag iskoristit će također za pripremu vizualnih materijala potrebnih za izložbe koje slijede u Sologni kod Pariza ove godine  te 2024. godine u Europskom kulturnom centru u Veneciji te Saatchi Gallery u Londonu.

Zamjenik Marković, koji je dao početnu ideju da se ostvari ova izložba, istaknuo je kako je Nikola Vudrag ne samo jedan od najpoznatijih, već i najaktivnijih suvremenih umjetnika u Republici Hrvatskoj čiji je rad zbog jedinstvenog, prepoznatljivog stila poznat i priznat u Europi i svijetu te izrazio zadovoljstvo što će i posjetitelji 25. jubilarnog Špancirfesta moći uživati u njegovim djelima. Napomenuo je kako su Nikola Vudrag i njegova djela vrijednost Varaždina kaju treba svakako sačuvati.

Nikola Vudrag je i autor najveće skulpture Nikole Tesle na svijetu koja je od 2021. godine postavljena ispred Tehnološkog parka, izlagao je na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi te je i priznati autor brojnih medalja i javnih priznanja, a njegova  „Iron Maiden“ – „Čelična djeva“ na dobrotvornoj aukciji čija su sredstva bila namijenjena za obrazovanje djece u Gani i Ukrajini, održanoj početkom lipnja u Varšavi postigla je cijenu od čak 712.000 eura. Nikola Vudrag s obitelji živi i stvara u Varaždinu.

Na Šetalištu Vatroslava Jagića izložba skulptura Nikole Vudraga ostat će otvorena do 3. rujna 2023. godine.