30. listopad 2019.

Na sastanku ULG-a u projektu Come in! donijete odluke o festivalu u Đureku

Članovi Urbact-ove lokalne grupe podrške u okviru projekta Come in! na 5. ULG sastanku održanom 29. listopada 2019. odlučili su da će se festival zajednice u Đureku održati pod radnim nazivom Đurek 60.

Naziv je odabran budući da su prvi planovi Đureka izrađeni 1960. godine te kvart postoji već punih 60 godina. Za dan održavanja festivala odabrana je subota, 18. travnja 2020. godine. Osim Festivala Đurek 60, tih dana će se u gradu Varaždinu održati i transnacionalni sastanak svih 7 projektnih partnera.

Na 5. ULG sastanku sudjelovao je i g. Mario Žuliček, savjetnik u Udruzi gradova, ali u ulozi predstavnika Urbact-a u Hrvatskoj budući da je Udruga gradova ujedno i Nacionalna Urbact točka (National Urbact Point – NUP) u Hrvatskoj. Gospodin Žuliček sa zanimanjem je pratio ULG sastanak te potvrdio sudjelovanje NUP-a Hrvatska na transnacionalnom sastanku u Varaždinu.  

Osim ključnih odluka o nazivu i danu održavanja Festivala, ULG-U su prezentirana iskustva i utisci s pilot Festivala održanih u rumunjskom Gheorgheni-ju te mađarskom Őrmező-u. Pritom su istaknute dobre i loše točke s održanih pilot festivala na temelju kojih će se moći bolje koncipirati Festival u Đureku, a sa svrhom privlačenja što većeg broja građana. Bilo je puno govora o radnoj  mapi festivala te su članovi ULG-a zamoljeni osmisliti moguće dodatne zanimljive sadržaje za sljedeći sastanak.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje. Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses