09. svibanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Sastanak s ravnateljima i psiholozima iz varaždinskih osnovnih škola

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić u utorak su održali sastanak u palači Patačić s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola i psiholozima zaposlenim u osnovnim školama na temu mentalnog zdravlja djece i mladih, s osvrtom na tragične događaje u Beogradu.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Grad Varaždin već uveo nadstandard zapošljavanjem psihologa u sve škole kojima je Grad osnivač, kao i zapošljavanjem učiteljica iz produženog boravka na neodređeno. Tako su sve škole u Varaždinu pokrivene sa psiholozima, pri čemu veće škole imaju jednog psihologa, a u manjim psiholozi rade na pola radnog vremena u jednoj te pola u drugoj školi. Istaknuo je kako su škole u Varaždinu sigurne: „Stanje u varaždinskim školama je vrlo dobro, pa i odlično. No, s obzirom na nedavna događanja u Beogradu, dogovorili smo da ravnatelji i psiholozi prvo sazovu kolektiv i pripreme ga na razgovor s roditeljima. Nakon toga, održat će se roditeljski sastanci jer, nažalost, cijela medijska slika koja se stvorila oko događaja u Beogradu, uzrokovala je da neki roditelji rade „lov na vještice“, što nije dobro i apeliram na roditelje da puste stručne službe da rade svoj posao. Imamo i ravnatelje i psihologe u školama, naše škole su sigurne i pod kontrolom.“ – rekao je gradonačelnik.

Leon Aleksić, psiholog u VI. osnovnoj školi, rekao je kako se učenici često samoinicijativno javljaju za razgovor: „U školi se trudimo poticati klimu u kojoj nastojimo normalizirati i destigmatizirati razgovore o osjećajima, problemima i o izazovima s kojima se naši učenici suočavaju.“ Naveo je kako su problemi raznoliki, ovisno o razvojnoj dobi i situaciji koja ih muči te je istaknuo kako je razdoblje pandemije ostavilo velik trag na učenicima. „Bitno je razgovarati s djecom, iako se puno roditelja osjeća nesigurno kako pristupiti i kako razgovarati o tragičnim događajima poput ovog u Beogradu, no o stvarnosti, kakva god bila, treba pričati i pitati djecu kako se osjećaju u vezi toga i ukazati im da se u školi i dalje mogu osjećati sigurno.“

Ravnateljica I. osnovne škole Karmen Hans-Jalšovec kazala je kako je danas uloga psihologa i pedagoga vrlo složena, djeca su sve zahtjevnija i okolnosti u kojima žive traže od nas da im svakodnevno pružamo podršku. „U svakodnevnom radu se primjećuje da djeca najviše imaju emocionalnih, osobnih ili obiteljskih problema koje je vrlo važno prvenstveno otkriti i pružiti im podršku. Grad Varaždin napravio je velik iskorak zapošljavanjem psihologa. Psiholozi rade i s učenicima, roditeljima kao i s učiteljima u školi. Međusobna komunikacija i podrška roditelja je veoma važna kad se uoči pojedini problem. Psiholozi rješavaju različite krizne situacije, ali i pružaju podršku darovitoj djeci te djeci s teškoćama u razvoju.“ – rekla je ravnateljica. Oko tragedije u Beogradu u školi su već razgovarali s jednim dijelom učenika, a razgovore će obaviti i s roditeljima.