07. lipanj 2024. | Autor: dd

Sastanak partnera projekta LIFE Bauhausing Europe u Latviji

U Latvijskom gradu Ādaži, okupili su se voditelji radnih paketa na dvodnevnom programu u sklopu projekta LIFEBauhausingEurope. Predstavnici Grada Varaždina i Razvojne agencije Sjever - DAN, zajedno s ostalim sudionicima prisustvovali su diskusijama, prezentacijama i posjetima lokacijama projekta u Latviji.

Cilj projekta  je poticanje tranzicije europskih zajednica kroz obnovu i transformaciju javnih zgrada i prostora. Projektom će se pokrenuti proces transformacije u 5 različitih europskih susjedstava, prateći principe Novog Europskog Bauhausa (NEB). Pilot zgrade koje će se transformirati nalaze se u španjolskim gradovima Blanca i Cartagena, latvijskom gradu Ādaži, mađarskom okrugu Erzsébetváros te hrvatskom gradu Varaždinu.

Tijekom dva dana posjeta održani su sastanci koji su služili za pregled tekućih aktivnosti, pregled dosadašnjih rezultata i usmjeravanje u buduće aktivnosti projekta. Jedna od ključnih tema diskusije i sljedeći korak ovog projekta je provedba natječaja za svaku pilot zgradu s ciljem prikupljanja inovativnih i održivih ideja za obnovu i transformaciju odabranih zgrada. Okruglim stolovima partneri su detaljno raspravljali o natječajima, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike svake lokacije.

 

Pilot zgada u Ādaži-u

Nakon sastanka, sudionici su posjetili ključne lokacije u Ādaži-u, uključujući pilot javnu zgradu. Posjetili su i Regionalni studijski centar Carnikava, gdje su se upoznali s povijesti i tradicijama regije, uključujući lov i pripremu lampreja.