08. travanj 2023. | Autor: dd gtv

Sajam antikviteta u Šenoinoj okupio brojne ljubitelje starina

U organizaciji Gradske tržnice i varaždinskog ogranka Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, danas u subotu 8. travnja 2023. održan je prodajni Sajam antikviteta. Ulica Augusta Šenoe živnula je kao izvrsna pozornica za predmete povijesne, kulturne ili samo sentimentalne vrijednosti koji su privukli brojne znatiželjnike ali i ozbiljne kupce.  A da Varaždinci po svojim tavanima posjeduju brojne predmete kolekcionarske vrijednosti, govori podatak da je najveća gužva bila upravo pred štandom Gradskog muzeja gdje su stručnjaci obavljali procjenu starina.

Posjetitelje su najviše zanimali ukrasni predmeti, posebno oni prigodni za uskrsni stol, a potom i antikni namještaj, satovi, ogledala, starinski fotoaparati i kamere, kovani novac, poštanske marke i razglednice.

Događaj je svojim dolaskom podržao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je otkrio kako je ljubitelj starih ploča: 'Mene su ugodno iznenadile kolekcije vinila, no ovdje se danas moglo pronaći nešto za svačiji ukus. Odaziv naših s Sajam je obišao ugrađana je priličan stoga će Sajam antikviteta u Šenoinoj ulici postati tradicija te se ubuduće održavati najesen i na proljeće.' Sajam antikviteta obišao je zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem.

Vremenska prognoza organizatorima nije bila naklonjena pa je odaziv izlagača bio manji od očekivanog, no ipak se okupio respektabilan broj kolekcionara iz Zagreba,  Slovenije, Varaždina i okolice čime je zadovoljan direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar koji je objasnio kako se rodila ideja za organizaciju ovog Sajma: 'Nekad je na ovoj lokaciji održavan Sajam antikviteta jednom mjesečno, no prenamjenom trga izgubila se ta tradicija. Nakon što smo se danas uvjerili da interes postoji, svakako ćemo poraditi na oživljavanju te tradicije. Smatramo da Sajam antikviteta odlično pristaje uz tržnicu i dobar je sadržaj za Šenoinu ulicu.'