21. lipanj 2016. | Autor: [email protected]

S europskim kolegama o vojarni u Optujskoj

S kolegama iz osam europskih gradova, varaždinski stručnjaci za urbanizam na radionicama u sklopu projekta MAPS URBACT traže rješenje za buduću namjenu napuštenih vojnih objekata u Optujskoj ulici. Danas ih je postjetio gradonačelnik Goran Habuš koji je novinarima izjavio kako u taj prostor treba vratiti živost. On se nada da će se naći mjesta za daljnji razvoj Sveučilišta Sjever, no s kojim sve sadržajima bi se popunila bivša vojarna znat će se tek na kraju projekta u koje se želi uključiti što više građana.

O tome su na konferenciji za novinare govorili voditeljica projekta Emanuela Grđan, zatim voditeljica projekta od strane vodećeg grada Piacenze, Gloria Cerliani kao i tematski stručnjak Luca Lanzoni koji je posjetio Varaždin u studenom prošle godine.

 

PRIOPĆENJE:

 

 

            U utorak i srijedu, 21. i 22. lipnja 2016. godine u Varaždinu će se održati Kick-off Meeting, odnosno prvi sastanak druge faze projekta MAPS - Military assets as public spaces (vojni objekti kao javni prostori) EU programa Urbact III na kojem će sudjelovati uz predstavnike Grada Varaždina kao domaćina i predstavnici osam partnerskih gradova te gosti.

Naime, Partnerska mreža je nakon 6 mjeseci rada u ožujku 2016.g. uspješno aplicirala nastavak projekta te je u svibnju projekt odobren za daljnji razvoj u II fazi kojemu je cilj kroz 24 mjeseca suradnje na lokalnoj i transnacionalnoj razini izraditi Akcijski plan napuštenih vojnih kompleksa.

Mrežu partnerskih gradova čine Piacenza iz Italije kao Lead Partner te Sombathely iz Mađarske, Cartagena iz Španjolske, Espinho iz Portugala, Serres iz Grčke, Longford iz Irske, Telšiai iz Litve te naš grad-prijatelj Koblenz iz Njemačke.

Na sastanku će aktivno sudjelovati domaći gosti, predstavnici Udruge gradova koja ima ulogu Nacionalne urbact točke (NUP) te i strani gosti Lead Expert Luca Lanzoni koji je posjetio Varaždin u studenom prošle godine i predstavnik Tajništva Urbacta, Kristijan Radojčić.

 

Težište sastanka biti će na utvrđivanju ciljeva projekta, od kojih su vrlo važni uključivanja dionika i upravljanje lokalnom grupom podrške, te dogovor o programu tematskih transnacionalnih sastanaka koji će biti vezani na iskustva pojedinih gradova.  Drugi dan sastanka partneri će obići vojarnu u Optujskoj ulici i razgledati grad.

Proračun druge faze projekta MAPS iznosi ukupno 744.000,00€, odnosno 73.300,00€ za Grad Varaždin od čega će 85% biti sufinancirano iz EFRR-a, a 15% će snositi Grad Varaždin. Iz navedenih sredstava financirat će se izrada Akcijskog plana kroz stručne ekspertize i rad lokalne grupe podrške te rad i jačanje kapaciteta projektnog tima kroz sudjelovanje na transnacionalnim sastancima i radionicama.

 

Izradila:

Emanuela Grđan, dipl.ing.arh.

Voditeljica projekta MAPS za Varaždin