06. ožujak 2014.

Ruski veleposlanik u Varaždinu

ruski veleposlanik u vz web

06.03.2014.-Grad Varaždin ugostio je danas ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, NJ.E. Roberta Markaryana, savjetnika veleposlanstva za gospodarska pitanja Georgija Mirzojana i tajnika za kulturnu suradnju Borisa Pavlova. U Gradskoj vijećnici susreli su se s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom, njegovim zamjenikom Vjeranom Radelićem, predsjednikom Gradskog vijeća Josipom Hehetom, ali i iznimno jakom „gospodarskom delegacijom“ Varaždina, sastavljenom od predstavnika Vindije, MIV-a, Zagorje Tehnobetona, Varteksa i Solvisa.
Ruski veleposlanik rekao je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s Varaždinom, a posebno onom kulturnom – upravo je njegova zemlja bila prošlogodišnji partner Varaždinskim baroknim večerima, priuštivši publici iznimne glazbene doživljaje.
No, s međudržavnom robnom razmjenom od 1,5 milijarde dolara, Rusija i Hrvatska imaju velike potencijale i na gospodarskom području. Velike se mogućnosti na ogromnom ruskom tržištu nude i varaždinskim tvrtkama. Generalni direktor Vindije Dragutin Drk, član Uprave Zagorje Tehnobetona Željko Filipović, Damir Krklec iz Varteksa i Jasmina Novak iz Solvisa redom su naglasili kako su iznimno zainteresirani za proboj na rusko tržište. Pozitivan primjer poslovanja s Rusijom istaknuo je direktor MIV-a Franjo Turek, čija je tvrtka 2012. godine na ruskom tržištu imala prodaju od 500 tisuća eura, dok ove godine tu brojku planiraju čak udeseterostručiti.
U nastavku posjeta Varaždinu članovi izaslanstva veleposlanstva Ruske Federacije posjetili su polikliniku Sveti Nikola, u kojoj su s ravnateljem dr Damirom Štajcerom razgovarali o mogućnosti suradnje na području zdravstvenog turizma.