05. travanj 2022. | Autor: ddretar

Robotika u Dječjem vrtiću Varaždin

            U Dječjem vrtiću Varaždin – objekt Koprivnička, počelo se s djecom raditi na programima robotike. Odgojiteljica Marija Bencun i sama  članica udruge Robofreak sa svojom odgojnom skupinom „Zečići“ sprema se za ovogodišnje natjecanje, RoboCup Junior Croatia Open 2022. 

Više o natjecanju na: https://robocupcroatia.com/natjecanja/robocup-junior-croatia-2022-virtual .

O svom radu s djecom ističe:

„Djeca rane i predškolske dobi vrlo lako stječu nova tehničko - tehnološka znanja, a njihova sposobnost i vještine su iznad svih očekivanja. Djeca su danas praktički od rođenja senzibilizirana na nove tehnologije, a mi odrasli u djetetovu okruženju trebamo njihovu sposobnost i interes iskoristiti. U vrtiću radimo u RoboPro programu sa Fischer technik elementima. Uz robote ćemo učiti čitati, računati i putovati svijetom. Smatramo da su informatička pismenost i nove tehnologije danas  važne za odgoj i edukaciju djece kao što je čitanje, pisanje i računanje važno.“

 

U suradnji s lokalnom udrugom Robofreak održano je uvodno predavanje za zainteresirane odgajatelje DV Varaždin. Prof. Ivica Kolarić (nacionalni predstavnik za robotiku u Hrvatskoj i svijetu)  i odgajateljica Marija Bencun upoznali su zainteresirane odgajatelje sa mogućnostima i znanjem koje mogu prenijeti djeci.  

Kako se ističe upravljajući robotima, djeca mlađe dobi uz matematičke aktivnosti, aktivnosti čitanja i pisanja svladavaju i orijentaciju u prostoru. Pomoću ovih didaktičkih pomagala djeca uče osnove programiranja i izradu algoritama, razvijaju svoje logičko razmišljanje, finu motoričku sposobnost, komunikacijske vještine, pozornost, pamćenje i kreativnost. Tijekom aktivnosti djeca će ovladati osnove strujnih krugova, osnove mehaničke konstrukcije, izradu jednostavnih sklopova, a programirati će pomoću grafičkog programa RoboPro.

 Aktivnosti s robotima djeci su među omiljenim aktivnostima u vrtiću te ih stoga koristi ne samo za učenje programiranja nego i za stjecanje novih znanja o okolini koja nas okružuje: matematici, geografiji, prometu te brojnim drugim područjima dječjeg interesa.

Cilj je da djeca ne koriste tehnologiju samo kao konzumenti, nego da s tom tehnologijom stečeno znanje znaju koristiti. – zaključuju u Dječjem vrtiću Varaždin.