13. lipanj 2012.

RIJEŠEN PROBLEM SMEĆA U VARAŽDINU

varazdin3 image varaždin stari grad1

13.06.2012. - Građani Varaždina mogu nakon održane sjednice Gradskog vijeća odahnuti i biti zadovoljni jer je gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom riješila problem varaždinskog smeća. Unatoč neuspjelim pokušajima opstruiranja te blokiranja rada vijeća uskraćivanjem kvoruma, na sjednici su donesene važne odluke kojima se gradu omogućava konačno rješenje problema smeća.
Dogovoreno je da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske do četvrtka 14. lipnja 2012. godine odabrati najpovoljnijeg ponuđača za zbrinjavanje 120.000 tona baliranog otpada u Brezju u roku  godinu dana. Odluka ministarstva bit će obvezujuća za Grad Varaždin, a također je postignut dogovor da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati zbrinjavanje svih količina baliranog otpada sa 40 posto od ukupno potrebnog iznosa što će značajno umanjiti cijenu koju bi inače trebali plaćati građani.
Nakon što je inspektorat prolongirao zabranu baliranja u Brezju za 30 dana, grad je već jučer započeo postupak za raspisivanje  koncesijskog natječaja kojim će u najkraćem roku biti izabran najpovoljniji ponuđač za rješavanje novonastalog otpada. Potpuno u skladu sa zakonima i odlukama vijeća, Grad Varaždin će raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a posebno formirano povjerenstvo će odabrati najboljeg izvođača – koncesionara za zbrinjavanje otpada.   Skupljanje i odvoz smeća, koji se ovih dana uredno odvija, i dalje će obavljati gradska tvrtka Varkom.
S tvrtkom Varkom je također dogovoreno da se u slijedećih mjesec dana pronađe i pripremi rezervna lokacija za odlaganje otpada bez obzira na to tko će biti odabran na natječaju. To će  biti spremno, rezervno rješenje i osiguranje kako se nikad više u budućnosti grad ne bi našao u situaciji da nema gdje odlagati novonastali otpad. Na taj način, grad neće ovisiti o jednom rješenju već će imati dodatno osiguranje i u potpunosti otkloniti bilokakva mogućnost zatrpavanja grada smećem.
Nakon višegodišnjeg traženja rješenja, gradska vlast može s puno optimizma poručiti građanima Varaždina i ukupnoj javnosti Hrvatske kako je pronađeno rješenje za zbrinjavanje otpada te izražava uvjerenje kako će pronađena rješenja uskoro u potpunosti biti realizirana.