14. listopad 2022. | Autor: dd

Revitalizacija drvoreda, uređenje nogostupa i biciklističke staze uz gradski park u Varaždinu

Uz gradski park, Šetalište Vatroslava Jagića uz Ulicu Augusta Cesarca u Varaždinu biti će obnovljen drvored, uredit će se nogostup i biciklistička staza. -  priopćeno  je na konferenciji za novinare, danas u petak 14. listopada 2022. godine na samom mjestu gdje uskoro počinju radovi.

Nakon više od 15 godina nerješavanja problema biološke dotrajalosti drveća, na što je upozoravala struka, uz rub parka bit će obnovljen drvored koji sada predstavljala opasnost za prolaznike, parkirane automobile i sudionike u prometu. Također obnovit će se i nogostup od Ulice Alojzija Stepinca do kazališta, a na tom sijelu uredit će se i biciklistička staza kojom će biti omogućena vožnja biciklom u smjeru kazališta. Novinarima je predstavljeno rješenje obnove parka te uređenja nogostupa i biciklističke staze temeljeno na stručnim elaboratima.

 Vlado Podbrežnički, pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina je naglasio: Još je 2004 i 2005. godine elaboratima utvrđeno stanje ovog drvoreda koji već onda nije bilo sjajno. Usprkos lošem stanju, uspjeli smo produžiti život ovim stablima za dvadesetak godina, međutim vrijeme čini svoje. Drveće je ostarjelo, imali smo slučajeve rušenja granja, a srećom nije bilo velikih materijalnih šteta ni ozljeđivanja ljudi. Slijedi revitalizacija, struka je rekla svoje, postoje svi projekti pa se nadamo da će ovaj park biti još ljepši.

Na njegove riječi nadovezao se Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo prezentirajući podatke o zdravstvenom stanju drveća na tom dijelu Šetališta Vatroslava Jagića: U zadnjih petnaestak godina radilo se više znanstvenih ispitivanja stanja drveća u parku. Pokazala su već prije 15 godina da je narušen vitalitet ovih stabala. Stabla lipe u ovom sustavu frekventne ulice i automobilskog prometa gdje su izložena lošim vanjskim utjecajima imaju znatno kraći životni vijek. Zadnja analiza izvršena je  u rujnu prošle godine i pokazalo se da stabla treba zamijeniti prvenstveno iz sigurnosnih razloga. Narušena im je statika, podložna su bolestima i patogenim organizmima koji izazivaju trulež. – bio je jasan voditelj komunalnog redarstva Sever u objašnjenju zašto je potrebno postojeća stabla zamijeniti novima.

O tome je više rekla Jelena Sekelj, direktorica Parkova: Trudili smo se ova drveća orezivanjem i sustavnom brigom održati do sada. Sada ćemo na istom mjestu posaditi lipe visine 6 metara, koje će s vremenom narasti na 25 metara. Kad se krošnja razvije imat ćemo ponovo ovu lijepu vizuru, pa će park zadržati svoju povijesnu vrijednost. – rekla je direktorica Sekelj napomenuvši da se u Cehovskoj ulici upravo sadi 80 stabala grabova, do kraja godine još 30 stabala a uz nove projekte za tristotinjak novih stabala može se reći da se sustavno vodi briga o ozelenjavanju grada.

Uz novi drvored uredit će se pješačka i biciklistička staza o čemu je govorila viša stručna savjetnica Martina Cesar Kelemen: Nakon radova na sadnji drvoreda, šetnicu i zelene površine ćemo vratit  u prvobitno stanje, a u donjem dijelu duljine 174 i širine 3 metra  uredit će se biciklistička staza s obzirom da je Varaždin grad bicikla i upravo na tom dijelu imamo veliku frekvenciju biciklista. Bit će to biciklistička poveznica od Anine ulice do Kapucinskog trga, a također od Stepinčeve do Šenoine ulice. U stalnom smo kontaktu s Konzervatorskim odjelom i u suradnji s njima ćemo izraditi cijeli projekt. – najavila je savjetnica Cesar Kelemen i dodala da će se provoditi i arheološki nadzor.

Konferenciju je zaključila Sanja Posavec, ravnateljica 2. osnovne škole Varaždin: Mi smo škola sa 700 učenika u ovom izuzetno prometnom dijelu grada. Ovdje nekoliko stotina učenika ulazi u školsko dvorište, a tu su i brojni roditelji koji prate i dočekuju djecu.  Nama je pod broj jedan zaštita i sigurnost djece. Imali smo nemili događaj kada se ovdje srušilo jedno drvo, na sreću u tom trenutku  nije bilo djece. Uz povjerenje u struku, živimo u vrijeme klimatskih promjena i ne znamo što nas očekuje sutra. Ukoliko revitalizacija ovog dijela bude imalo pomogla povećanju sigurnosti djece i pojednostavila njihov dolazak u školu ja ju svakako podržavam. – navela je ravnateljica u ime svojih kolega i učenika obližnje škole.

Za radove na obnovi drvoreda, šetnice i biciklističke staze provest će se postupak javne nabave za radove i projektiranje. Radovi bi trebali početi pri kraju ove, a završiti u prvoj polovici slijedeće godine ovisno o vremenskim uvjetima. Procjenjuje se da će stajati oko 600 tisuća kuna. Za vrijeme radova bit će postavljena privremena regulacija prometa.