04. ožujak 2021. | Autor: Maja Hrešć

Replika Padovčeve dvovrate gitare napokon u Varaždinu

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok u četvrtak je u Gradskoj vijećnici uz zamjenicu Sandru Malenicu prisustvovao predstavljanju replike dvovrate gitare Ivana Padovca koju je izradio varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec.

Predstavljanju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje Draženka Dević, direktor gradske tvrtke Varkom Željko Bunić te Nikola Vudrag iz „Vudrag industries“.

„Smatrali smo da bi bilo dobro da napravimo vjernu repliku Padovčeve gitare koja se zapravo čuvala u Zagrebu jer je u Varaždinu nismo imali. Zahvaljujući Željku Tkalecu koji se bavi izradom gitara došli smo i do originalnih dokumenata i samog tijeka nastanka te gitare koju su zatim rekostruirali. Nastala je ova izvanredna gitara koja je vjernija replika od one koja se čuva u Zagrebu. Mislim da će dobro poslužiti i za mali suvenir. Umjetnička tvornica RezervArt koja se nalazi u bivšim tvorničkim kompleksima sad nam daje prekrasne varaždinske suvenire. Prvo je bio vunasti nosorog, sad i ova gitara koja se može napraviti u malim replikama za turiste. Vjerujem da će biti i još takvih suvenira koje svatko iz Varaždina može ponijeti kao jedan bitan dio varaždinske povijesti.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok prilikom predstavljanja.

Nedavno formirana udruga RezervArt (Hrvatska Udruga za promociju i razvoj intelektualnog stvaralaštva), graditelj gitara Željko Tkalec, „Vudrag industries“ kao suugovaratelj te Grad Varaždin ostvarili su dogovor s Muzejem za umjetnost i obrt gdje se čuva originalna gitara i Hrvatskim glazbenim zavodom kao vlasnikom gitare, o izradi identične replike u svrhu izlaganja. Nakon inicijalnih pismenih sporazuma o izradi replike, uz sve potrebne dozvole, Grad Varaždin je s velikom podrškom prihvatio inicijativu te je krenula izrada replike. 

Povratak Padovčeve gitare od važnosti je za napredak razvoja kulture, glazbe, a paralelno s time i turizma u gradu Varaždinu.

Projekt “Padovec dvovrata gitara” proizašao je iz umjetničkog centra RezervArt, Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, u suradnji s Gradom Varaždinom i gradskom tvrtkom Varkom.