16. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Rekordni rezultati Adventa u Varaždinu

Gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak je uz direktoricu Turističke zajednice Grada Varaždina Jelenu Toth, direktora Gradske tržnice Varaždin Predraga Ciglara i zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati Adventa u Varaždinu 2019.

Gradonačelnik se osvrnuo na rekordne rezultate koji su premašili sva očekivanja: „Brojčani pokazatelji su jako dobri, no važno je i spomenuti zadovoljstvo građana, jer ako građani ne prihvate neku turističku ponudu, što vidite primjerice po morskom turizmu, onda to nije dobro. Građani su prihvatili Advent, a naravno da uvijek ima prostora za poboljšanje. Mi ćemo možda teško doseći ovakav rast noćenja od preko 40 posto u jednoj godini - broj dolazaka, rast grupa, imamo 5 puta više grupa nego prije. Međutim, ono što možemo doseći su poboljšanja naših aktivnosti i organizacija. Grad treba biti još više osvijetljen u to adventsko vrijeme, biti još više gemütlich, ambijentalan, da privučemo još grupa turista. Naše kulturne ustanove moraju se više uključiti, galerije slika i Stari grad moraju biti otvoreni i naravno, moramo uključiti i druge lokacije. Ove godine smo uključili Habdelićevu i Usku ulicu, iduće godine ćemo još uključiti i Kapucinski trg, tako da cijelo središte grada diše za Advent. To će onda naravno donijeti, možda ne toliki rekordan rast kakav imamo ove godine, ali sasvim sigurno još veće zadovoljstvo našim Varaždincima.“

Za vrijeme manifestacije Advent u Varaždinu 2019. (u razdoblju od 29.11.2019. do 6.1.2020.), u Varaždinu je boravilo 37 posto više turista te je ostvareno čak 42 posto više noćenja nego u istom razdoblju za vrijeme Adventa 2018. Prema podacima iz eVisitora broj dolazaka stranih turista povećan je za 57 posto u odnosu na adventsko razdoblje 2018. godine, dok je broj dolazaka domaćih turista povećan za 23 posto. U Varaždinu su boravili turisti iz 53 zemalja, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Republike Koreje, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije. Ovim podacima treba pridodati i jednodnevne goste. Prema statistici TZGV-a te podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, tijekom prosinca naš grad je posjetilo 95 jednodnevnih grupa.  Prema podacima Porezne uprave Varaždin u gradu je u periodu od 29.11.2019. do 31.12.2019. ostvaren turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 121,7 milijuna kuna, što je 1,07 posto više nego u istom razdoblju Adventa 2018. Ledenu čaroliju na Starom gradu posjetilo je oko 75.000 posjetitelja, klizalo je 27.000 klizača, tisuću više nego lani, a na ledenom toboganu bilo je 30.000 spustova.