04. veljača 2019.

Rekordni priljevi sredstava iz EU fondova

Danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Ivan Čehok, direktor Tehnološkog parka Varaždin Karlo Kukec, Miljenko Ernoić, ravnatelj Razvojne agencije Sjever - DAN i Tomislav Bogović, pročelnik nadležnog upravnog odjela Grada Varaždina javnost izvijestili o pojedinostima projekata za koje su  proteklih mjesec dana  stigla odobrenja za sufinanciranje u iznosu od oko 55 milijuna kuna.

Tom prilikom gradonačelnik je izjavio kako u  Grad Varaždin skoro svakodnevno pritječu europska sredstva te Grad u ovom trenutku ima 23 projekta ukupne vrijednosti od oko 150 milijuna kuna.

„To je zapravo još jedan izvorni gradski proračun koji smo građanima Varaždina uspjeli osigurati u roku od godine dana. To je zaista pohvalno i zahvaljujem svim svojim zaposlenicima. Ono što je važno reći je da su to raznovrsni projekti. U Hrvatskoj se često uzima ukupni iznos, međutim nije važan samo taj ukupni iznos već da između svih projekata imamo onih investicijskih i gospodarskih projekata. Trenutno tražimo izvođača za dogradnju Tehnološkog parka, i tu bismo zaposlili oko 120 do 150 mladih inženjera. Ide izgradnja servisne ceste i opremanje zone Brezje gdje imamo već nekoliko investitora koji čekaju da počnu graditi, a jedna tvornica već se sad gradi. Tu su i soft projekti poput HICAPS u sklopu kojeg ćemo izgraditi novi park u gradu, zatim projekt izgradnje novog vrtića u Varaždinu nakon 40 godina. Sve bismo to inače trebali financirati vlastitim sredstvima, a ovako će to sufinancirati EU. Za projekt Regionalnog vatrogasnog centra imamo idejno rješenje i investicijsku studiju te ćemo ga prijaviti, kao i projekte koje imamo iz baštine, a to su obnova sinagoge i kazališta, za što još ne znamo hoće li se otvoriti, a ako bude, mi smo spremni“ naglasio je gradonačelnik koji je najavio i kako će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o kreditnom zaduženju Grada upravo zbog sufinanciranja ovih projekata.