18. siječanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Rekordni Advent i najuspješnija godina za varaždinski turizam

U palači Patačić u četvrtak su predstavljeni rezultati Adventa u Varaždinu, ali i ostvareni rezultati u turizmu grada Varaždina u 2023. godini. Rezultate rekordnog Adventa i najuspješnije turističke godine do sad predstavila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, uz suorganizatore manifestacije, direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara i direktorice PR Lady Martine Pakšec. Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Gradonačelnik je čestitao i zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju najboljih turističkih rezultata u gradu Varaždinu. „Prvenstveno zahvaljujem djelatnicima Turističke zajednice grada Varaždina jer su nakon rekordnog Špancirfesta s 330 tisuća posjetitelja uspjeli organizirati Advent sa 170 tisuća posjetitelja, a u isto vrijeme vodili su i prijavu grada Varaždina  za UNESCO kreativni grad, gdje smo kao prvi grad u Hrvatskoj dobili titulu UNESCO-vog grada glazbe. Čestitam im na ova tri velika projekta.“ – rekao je gradonačelnik. Također je istaknuo kako je od velike važnosti bio timski rad: „TZ je koordinirala naše Parkove i Čistoću, Koncertni ured, Gradsku tržnicu i Gradsku upravu u organizaciji svih ovih manifestacija i svima njima čestitam na odličnom timskom radu.“ Kazao je kako Turistička zajednica proaktivno radi stoga su već i ovogodišnji Špancirfest, kao i Advent već u punom zamahu s pripremama, što je na ponos gradu Varaždinu. „Varaždin je ozbiljno turističko središte i ozbiljna destinacija koju ne posjećuju samo Hrvati već i posjetitelji iz brojnih europskih i svjetskih zemalja. Očekujem još bolju 2024. godinu.“ – naglasio je gradonačelnik Bosilj.

Gužvu na gradskim ulicama potvrđuju i konkretni podaci iz sustava eVisitor koji su ponovno- rekordni. U vrijeme Adventa u Varaždinu, od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. ostvareno je 21 % više dolazaka i 21 % više noćenja nego u istom razdoblju lani. Od stranih gostiju uvjerljivo su prednjačili gosti iz Slovenije, slijedili su ih Austrijanci, Mađari te gosti iz BIH i Njemačke, no varaždinski Advent posjetili su i turisti od daleke Australije, SAD-a, Brazila, Urugvaja do Španjolske i Portugala. Ukupno gledajući, gotovo polovica registriranih gostiju u vrijeme  blagdanskih dana u Varaždinu bili su strani turisti. Uz to, došlo je do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana.

Turističke brojke prate i podaci o potrošnji u ugostiteljstvu i trgovini koje bilježi Porezna uprava Varaždin. Za vrijeme trajanja Adventa u Varaždinu ostvaren je za 33 % veći promet u   ugostiteljstvu i pružanju smještaja na području grada u odnosu na Advent 2022. godine, dok je promet u trgovini povećan za 12 %. U te dvije grane ostvareno je ukupno  50 milijuna i 310 tisuća eura prometa što je ukupno povećanje od 14 % u odnosu na Advent 2022.

Rekordnim Adventom u Varaždinu i titulom najljepšeg u Hrvatskoj na najbolji je način zaključena 2023. godina, koja je također bila – rekordna. Prema podacima iz sustava eVisitor u 2023. godini ostvareno je 41.744 dolazaka, što je 21 % više nego u 2022. te 81.941 noćenja, što je 19 %  više. Uz domaće goste, prednjačili su turisti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke, a najveći broj gostiju zabilježen je u ljetnim mjesecima od lipnja do rujna. Također, udio dolazaka i noćenja stranih gostiju veći je od 60 % i znatno je premašio broj dolazaka i noćenja koji su ostvarili domaći gosti.

 

ADVENT U VARAŽDINU U BROJKAMA

170 tisuća posjetitelja

21 % više dolazaka nego u istom razdoblju 2022. (eVisitor)

21 % više noćenja (eVisitor)

35 tisuća posjetitelja u Čarobnom gradu Djeda Mraza

38 tisuća prodanih ulaznica za klizanje

36 tisuća prodanih ulaznica za ledeni tobogan

17 tisuća posjetitelja na panoramskom kotaču

14 % veći turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo)

45 besplatnih radionica s 450 sudionika

322,4 tisuće pregleda službene web stranice 

113 kilograma odnosno 22 500 komada podijeljenih bombona