12. svibanj 2024. | Autor: dd

Rekordan broj sudionika utrke grada anđela

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela. Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem "Sunce".

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju "Znaš li svoj broj?" naglasio je kako je vrlo važna zbog educiranja građana o potrebi brige o vlastitom zdravlju.

 

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja,

Damir Habijan: Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima - rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci.

Na  utrci su  sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter. Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade.

Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin. U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

U  sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija "Znaš li svoj broj?" koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.