03. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Rekapitulacija projekata iz kulture, obrazovanja i socijalne skrbi za 2019. godinu

Grad Varaždin prošle je godine izuzetno puno ulagao i u projekte iz područja kulture, obrazovanja i socijalne skrbi, podupirući mnoge aktivnosti gradskih institucija kao i rad udruga i kulturno – umjetničkih društava. Navesti ćemo neke od projekata i aktivnosti:

 

Kino Gaj ušlo u Europa Cinemas

Europa Cinemas je europska mreža nezavisnih kina koja okuplja 42 zemlje, 596 gradova i 977 kino dvorana. Kriteriji odabira izuzetno su strogi, a članstvo u mreži potvrda je kvalitetnog programa i priznanje rada kina Gaj. 

 

Napredni program Akademije za poduzetništvo

Akademija za poduzetništvo pokrenuta je 2018. godine uz financijsku potporu Grada Varaždina te se smatra društveno odgovornim projektom u pogledu jačanja kompetencija, znanja i vještina pojedinaca iz područja poduzetništva. 2019. godine raspisan je Javni poziv za građane grada Varaždina u okviru kojeg je za 15 kandidata osiguran besplatan XI. modul Osnovnog (Basic) programa. Novost Akademije u 2019. jest da je uz osnovni (Basic) program uveden i napredni (Advanced) program. 

 

Besplatne edukacije za umirovljenike

Grad Varaždin, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, i 2019. godine je za varaždinske umirovljenike osigurao besplatne tečajeve engleskog i njemačkog jezika te informatike. Na taj je način, u protekle dvije godine, kroz program informatičke edukacije (početni i napredni tečaj informatike) prošlo 70-ak umirovljenika.

 

Besplatna edukacija za voditelje izrade i provedbe EU projekata

Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe EU projekata, koja se upisuje u radnu knjižicu, za 13 mladih do 35 godina iz organizacija civilnog društva sa sjedištem na području Grada Varaždina provelo je Pučko otvoreno učilište, a financirao je Grad Varaždin s ciljem podizanja kapaciteta civilnog društva. 

 

Otvoren novi prostor – podrum Centra za mlade
U podrum Centra za mlade uloženo je 500.000 kuna i time su mladi dobili još jedan prostor za svoje aktivnosti koje ćemo u rekordnom iznosu financirati ove godine te provoditi upravo one programe za koje su mladi, u istraživanju koje smo proveli, naveli da im nedostaju u našem gradu te programi koji su značajnog lokalnog karaktera, za bili su dio prijave za Europsku prijestolnicu mladih 2020. godine s kojom je Varaždin ušao u finale izbora.

 

Za Varaždinsku kuću 320.000 kuna  

Na natječaj Ministarstva turizma prijavljen je projekt interpretacijskog centra “Dobro od Varaždina” za što je dobiveno 320.000 kuna. Projekt će se provoditi u dvije faze, a uključivat će obnovu prednjeg dijela Varaždinske kuće u Gajevoj kroz dvije godine te konačnu adaptaciju ostatak prostora za obrtničke radionice i radionice za umjetnike. 

 

Obnova sinagoge 

Nakon više od 70 godina, varaždinska Sinagoga dobit će svoj originalni izgled u sklopu projekta faksimilne rekonstrukcije pročelja vrijednog 2,2 milijuna kuna. Završetak radova očekuje se u drugoj polovici godine, a radovi uključuju rušenje postojećeg te izgradnju novog pročelja identičnog onom razrušenom 40-ih godina prošlog stoljeća, kao i postavljanje lukovica. Napravljen je i novi projekt obnove unutrašnjosti koji odgovara i njenoj originalnoj namjeni i arhitektonskoj konstrukciji, a to je izvedbena. 

 

Obnova mrtvačnice na Židovskom groblju

Napravljena je dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju koja će se koristiti kao memorijalni centar židovske kulture i povijesti u Varaždinu. Projekt je financiran iz Ministarstva kulture. U planu je obnoviti i revalorizirati cijeli kompleks Židovskog groblja te pripremiti projekt za prijave na natječaje. 

 

Brojne aktivnosti Varaždinske građanske garde

Izmjenom Odluke o osnivanju, Varaždinska građanska garda djeluje kao udruga. Regrutirani su novi Purgari, napravljena je sekcija “malih” Purgara, održan Susret povijesnih postrojbi te su krenule pripreme za objavu monografije i proslavu obljetničke 2020. godine kada Varaždinska građanska garda kao nematerijalno zaštićeno kulturno dobro obilježava 270 godina od osnutka aktom Marije Terezije. Za Purgare su kupljene i nove uniforme. 

 

Noviteti u Gradskom muzeju Varaždin

Od 2019. godine, Galerijski centar Varaždin i Gradski muzej Varaždin djeluju zajednički. Započele su pripreme za proširenje palače Sermage u galerijski prostor na tavanu te pretpostavke za galeriju Stančić i moderne umjetnosti. Mnoge izložbe obilježile su proteklu godinu od čega izdvajamo izložbu Gorgona: „Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva“. Obnovljena je i recepcija palače Herzer, a u sklopu EU projekta Living Castles napravljeni su promotivni filmovi za muzej. Gradski muzej Varaždin, uz projekte preuzete od Galerijskog centra, organizirao je i Dane performansa. 

 

Brojne predstave varaždinskog HNK i suradnja s Muzičkom akademijom

Nakon obnove Velike koncertne dvorane, ugradnje lifta i gotove projektne dokumentacije za obnovu zgrade koja je u 2018. godini proslavila 145 godina od gradnje, čime je prvo Hellmerovo kazalište na svijetu, u ovoj godini slijedi obnova orkestra ispod glavne pozornice. Uz mnoge predstave i premijere, izdvajamo Čini barona Tamburlana koji označava kajkavsku dramu, proširenje glazbenih događanja i operetu Grofica Marica rađenu u koprodukciji s Kazalištem Komedija. HNK u Varaždinu potpisalo je sporazum o suradnji s Muzičkom akademijom, ali i sudjelovalo u EU projektu Iluzija čipke. 

 

49. Varaždinske barokne večeri

Najvažniji projekt Koncertnog ureda Varaždin su Varaždinske barokne večeri koje u 2020. obilježavaju 50 godina. Partner 49. Varaždinskih baroknih večeri bila je Švedska. Posjetitelji su mogli uživati u brojnim popratnim sadržajima, kao i u izvedbi najboljih pjesama ABBE. Koncertni ured Varaždin zadužen je i za Maturantiku, Fontana Blues Festival, koncert Varaždin Rocks i mnoge druge. Ravnatelj VBV-a, maestro Davor Bobić skladao je kompoziciju u povodu godine Orlanda koja je u prosincu izvedenu u Dubrovniku. 

 

Nova književna nagrada Gradske knjižnice i čitaonice Varaždin

Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović je zajedno s Maticom hrvatskom, ogranak Varaždin, pokrenula novu književnu nagradu „Zvonko Milković“. Uz domaćinstvo mnogim književnim večerima, knjižnica je obilježila i Mjesec hrvatske knjige te bila domaćin stručnom skupu povodom 70 godina Knjižničarskog društva Varaždinske županije. U novom prostoru bivše Varteksove robne kuće na glavnom gradskom trgu, knjižnica će imati na raspolaganju 2.000 m2 te veće mogućnosti za održavanje programa i raznih aktivnosti. 

 

Varaždinski komorni orkestar u gradskom proračunu

Već drugu godinu Varaždinski komorni orkestar financira se iz proračuna kao programska aktivnost Koncertnog ureda Varaždin, što omogućava bolje i kvalitetnije funkcioniranje orkestra. Kroz pet iznimnih koncerata s gostima, Varaždinci imaju svoj profesionalni orkestar koji je u 2019. godini nastupao u Švicarskoj u gradu Schaffhausenu, gradu prijatelju Varaždina. 

 

Kerekesh teatar i Gllugl teatar u gradskom proračunu

Od 2019. godine Kerekesh teatar i Gllugl teatar kao umjetničke organizacije financiraju se iz proračuna na temelju predloženog programa. Uz jubilarni 10. Tjedan smijeha, Kerekesh teatar održao je i Ljeto na Aquacityju te snimio prvi varaždinski dugometražni film "Ufuraj se i pukni" koji je prikazan na Pula Film festivalu, Festivalu hrvatskog filma u Sydneyu i distribuiran diljem Hrvatske. Jan Kerekeš dobitnik je Nagrade Grada Varaždina, kao i nagrade Najšapa za volontera godine. 

Predvođeni braćom Eldan, Gllugl teatar je osvježenje varaždinske kulturne scene. Djeluju u Centru za mlade i drže scenu za mlade. Uz mnoge nagrade i gostovanja, njihov rad je posvećen djeci, mladima i novim umjetničkim formama kojima osvajaju publiku u Varaždinu, ali i šire. Filip i Nikša Eldan angažirani su i aktivni i u HNK u Varaždinu. 

   

 

Financiranje samostalnih umjetnika

Od 2019. godine kroz javni poziv je omogućeno i financiranje samostalnih umjetnika. Denis Peričić i Danijela Pičuljan dobili su potporu za umjetnički rad. 

 

Povećano financiranje udruga i festivala

Grad Varaždin povećao je iznos za financiranje udruga te je kroz raspisani natječaj potporu Grada dobilo stotinjak udruga iz područja kulture, mladih, socijalne skrbi, zdravstva, branitelja, turizma, a za što je osigurano 2 milijuna kuna. Od festivala koje organiziraju udruge, izdvajamo 10. VAFI & RAFI festival, Trash Film festival, Folkofoniju, Festival nordijskog hodanja, Trofej grada Varaždina te druge manifestacije koje je podržao Grad Varaždin: Špancirfest, Advent, Dane vjenčanja, Sajam prirode, lova, ribolova i turizma, Utrka anđela, Beer fest i mnoge druge vrijedne događaje za Varaždin. Od uspjeha udruga izdvajamo uspjehe Centra tradicijske kulture i tamburaškog orkestra koji su na 26. Susretima hrvatskih tamburaša u kategoriji koncertnih orkestara osvojili zlatnu plaketu i posebnu nagradu Grand Prix s najviše osvojenih bodova, a osvojili su i u kategoriji folklornih sastava još jedno zlato i posebnu nagradu Grand Prix, dok je Varaždinski folklorni ansambl osvojio 1. nagradu na Susretima hrvatskih folklornih ansambala.

 

Održan glazbeni spektakl Carmina Burana

U suradnji s Mariborom, Glazbena škola u Varaždinu i zbor Chorus Angelicus koji je ove godine obilježio 20 godina stvaranja, napravili su spektakl na Dravi. Oko 300 mladih glazbenika, uz pomoć Koncertnog ureda Varaždin, izvelo je djelo Carmina Burana, najprije u Varaždinu, a kasnije i u Mariboru. Chorus Angelicus proslavio je i 20 godina djelovanja koncertom u Franjevačkoj crkvi, predvođenim maestrom Igrecom. 

 

Na Kapucinskom trgu nova skulptura „Glazba“

Mladi i svjetski poznati umjetnik Nikola Vudrag napravio je i poklonio Varaždinu svoju skulpturu koja je postavljena na Kapucinski trg. Violina je visoka 3 i pol metra te se na njoj može svirati. Za potrebe postavljanja ove skulpture osnovano je i Povjerenstvo za skulpture u sastavu predstavnika Grada Varaždina, Kulturnog vijeća, HDLU-a, Društva arhitekata Varaždin, Konzervatorskog odjela Varaždin te nadležnih upravnih odjela.

 

Nove usluge socijalne skrbi

Kao pomoć roditeljima koji se suočavaju s problemima sustava vezanim uz socijalnu skrb, Grad Varaždin je promjenom statuta CTŠ uveo dvije nove usluge unutar CTŠ - ranu intervenciju i poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama zapošljavanjem dvije osobe, kao i poludnevni boravak za osobe s tjelesnim teškoćama koji djeluje u sklopu Graberja 33. Osnovana je i nova ustanova socijalne skrbi koja ima za cilj osigurati prostor i objediniti sve socijalne usluge. 

 

Potpisan ugovor s Rijekom 2020

U svrhu jačanja kapaciteta sektora kulture, Grad Varaždin potpisao je ugovor o provođenju projekta Učionica koji je sastavni dio Europske prijestolnice kulture 2020. i koji će se provoditi kroz 2020. godinu. Naglasak je stavljen na produkciju kulturnih događaja.