31. prosinac 2019. | Autor: Maja Hrešć

Rekapitulacija projekata 2019.

Za posljednji dan 2019. izdvojili smo najvažnije projekte koji su se realizirali ili krenuli u realizaciju protekle godine.

Ova je godina bila rekordna po ulaganjima u naš grad. Varaždin se nakon dvije i pol godine marljivog rada ponovno ističe kao primjer drugim gradovima u Hrvatskoj i regiji kao grad koji nikad ne miruje u podizanju kvalitete života svojim građanima, kao grad s rekordnim priljevom novca iz EU fondova, kao jedini hrvatski grad koji će biti sto posto prekriven komunalnom infrastrukturom, kao grad koji je na usluzi svojim građanima - od najmlađih do onih najstarijih. Nova nam godina kreće istim tempom, s još više novih projekata koji će Varaždin učiniti modernim, obrazovnim, poslovnim i informatičkim središtem kakvo Varaždinci i Varaždinke zaslužuju.

 

Obnovljen Dječji vrtić Varaždin – objekt Kozarčeva

Ugovorena vrijednost projekta energetske obnove vrtića u Kozarčevoj s dodatnim radovima iznosila je 2.125.802,09 kuna, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 817.847,01 kuna, odnosno 38,4 %, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 358.910,62 kune, odnosno 16,88 %, dok je Grad Varaždin osigurao ostatak u iznosu od 949.044,46 kuna, odnosno 44,64 %.

 

Varaždin prvi u cirkularnoj ekonomiji

U projekt CITYCIRCLE - HUB-OVI/AKCELERATORI CIRKULARNE EKONOMIJE U PERIFERNIM URBANIM CENTRIMA CENTRALNE EUROPE (Circular economy hubs in peripheral urban centres in Central Europe), vrijednosti veće od 2 milijuna eura, Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN ulaze s još 9 partnera iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, a nositelj projekta je Tehnički Univerzitet iz Košica u Slovačkoj. U sklopu projekta uspostavit će se HUB-ovi, odnosno akceleratori kružnog gospodarstva na području perifernih gradova Središnje Europe koji će biti povezani s većim institutima, Sveučilištima, od Stuttgarta do Venecije.

 

Uvedene uskrsnice za varaždinske umirovljenike

Umirovljenicima s područja Grada Varaždina kojima je mirovina manja od 2.000,00 kuna ove je godine po prvi puta bila isplaćena „uskrsnica“ u iznosu od 150,00 kn. „Uskrsnice“ su isplaćene i korisnicima osobne invalidnine (prema popisu Centra za socijalnu skrb) kao i osobama s invaliditetom koje imaju status nezaposlene osobe. Za ukupno 2568 korisnika u Gradskom proračunu osigurano je 385.000,00 kuna

 

Obnovljena dvorana u vrtiću u Trakošćanskoj

Obnovi dvorane pristupilo se kako bi se malim polaznicima Dječjeg vrtića „Varaždin“ – objekt Trakošćanska osigurao što bolji i kvalitetniji smještaj te provođenje sportskih aktivnosti. Grad Varaždin je za navedenu svrhu osigurao 70.000,00 kuna, a radovi na dvorani su obuhvaćali zamjenu poda, obnovu zidova i stavljene obloge te bojanje dvorane prikladnim bojama.

 

Besplatno organsko gnojivo za poljoprivredne obitelji i udruge

75 tona organskog gnojiva podijeljeno je poljoprivrednim obiteljima, vrtlarima i udrugama u Varaždinu. Iz gradskog proračuna za provođenje te mjere kojom se potiče građane na vlastitu proizvodnju hrane, zdrav način života i stavljanje u funkciju neobrađenog zemljišta izdvojeno je 147 tisuća kuna.

 

Tehnološki park u novom ruhu

Tehnološki park u Varaždinu počeo je poprimati novi izgled. Kapacitet TP koji će poslužiti kao odskočna daska mnogim manjim tvrtkama, naročito iz IT sektora povećava se za 4 tisuće kvadratnih metara, a investicija je teška više od 11 milijuna kuna.

 

Novi Skate park

Varaždin je izgradnjom Skate parka vrijednog milijun kuna postao značajno mjesto za održavanje natjecanja u tom atraktivnom, od nedavno i olimpijskom sportu. Velik broj mladih skejtera potvrdio je da su ti novci pametno uloženi u novu sportsku infrastrukturu.

 

Javne slavine u gradu Varaždinu

Postavljanje slavina Varkom d.d. financira iz vlastitih sredstava s ciljem da se građanima omogući pristup pitkoj vodi na što više mjesta, ne samo u svojim domovima, već i na javnim prostorima.

 

Započeli radovi na novoj Gradskoj knjižnici

Nakon potpisivanja sporazuma s izvođačima radova, započeli su radovi na rekonstrukciji i prenamjeni bivše Varteksove robne kuće u Gradsku knjižnicu i čitaonicu.

 

Potpisan sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin

Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin, dio je projekta aglomeracije Varaždin, a obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji, Trnovec Bartolovečki.

 

Stadion Sloboda uređen za održavanje Europskog prvenstva

Varaždinski stadion „Sloboda“ u potpunosti je obnovljen radi održavanja Europskog ekipnog prvenstva u atletici. Uz pomoć države, obnovljena je atletska staza, tribine, svlačionice i sanitarni čvorovi, a nabavljena je i nova oprema u ukupnoj vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

 

Obnovljen nadvožnjak u Gospodarskoj ulici

Zahvaljujući  suradnji Grada Varaždina s upravom Hrvatskih cesta, u potpunosti je obnovljen cestovni nadvožnjak u Gospodarskoj ulici. Radove su financirale Hrvatske ceste u vrijednosti oko 6 milijuna kuna.

 

Novo parkiralište u Prešernovoj

U Ulici Franca Prešerna izgradilo se novo parkiralište za 51 parkirališno mjesto i uredila su se postojeća parkirališna mjesta te je sada građanima omogućeno parkiranje za 250 vozila.

 

Potpisan ugovor za uređenje obale rijeke Plitvice i biciklističke staze

Izrada projektne dokumentacije uređenja korita i obale Plitvice te biciklističke staze, dužine 5,5 km, od Nedeljanca do Zagrebačke ulice u Varaždinu ukupne je vrijednosti u iznosu od 450 tisuća kuna, a Hrvatske vode financiraju 90 posto troškova.

 

Dravska šetnica zasjala u punom sjaju

Šetnica od Banfice prema kupalištu kroz Dravsku park šumu zasjala je u punom sjaju. Nakon što su uređene komunalna infrastruktura i hodne površine, završeni su i radovi na rasvjeti. Radovi na šetnici koja kroz Dravsku šumu spaja naselje Banfica s obnovljenim kupalištem stajali su nešto više od 2 milijuna kuna.

 

Početak radova na servisnoj cesti u Brezju

Odvodnja zone Brezje planira se riješiti izgradnjom zasebnih cjevovoda za odvodnju oborinskih i sanitarnih otpadnih voda. Najprije se postavlja kanalizacija, a potom asfalt te ostali potrebni infrastrukturni sadržaji. Izvest će se ukupno 678,00 m kanalizacijskih cjevovoda, a vrijednost radova je 1.822.885,00 kuna bez PDV-a. Za ovaj projekt Gradu Varaždinu je odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna.

 

Ponovno pokrenuta POS izgradnja stanova u Varaždinu

Izgradnja zgrada u sustavu poticajne stambene izgradnje POS započela je u Ulici grada Koblenza 4 u Varaždinu u kojoj će biti 28 stanova, 10 garaža i jedan poslovni prostor. 

 

Na gradskim bazenima wellness centar

Uz ulaganje od oko pola milijuna kuna, na Gradskim bazenima Varaždin uređeni su novi prostori sa saunama, salonima za masažu, jacuzzi bazenom i drugim sadržajima dostojni pravog wellness centra.

 

Nova kotlovnica u Krležinoj ulici

Stanari zgrade u Ulici Miroslava Krleže, zahvaljujući Gradu Varaždinu, Vartopu i Varkomu, dobili su novu kotlovnicu koja im je omogućila smanjenje cijena do 40 posto. Vrijednost investicije u kotlovnicu je oko 4 milijuna kuna.

 

Varaždinu nagrada za CityWalk

Europski projekt CityWalk u kojem je Grad Varaždin sudjelovao kao predstavnik iz Hrvatske, dobitnik je značajne europske nagrade za inovativne, regionalne projekte REGIOSTARS 2019. 

 

Umjetna trava na igralištu u Hrašćici

Nogometno igralište NK Varteks u Hrašćici dobiva novu, umjetnu travu. Uz pomoć volontera i entuzijasta iz kluba, Grad je uz pomoć Središnjeg ureda za sport pri kraju realizacije projekta vrijednog 950 tisuća kuna.

 

Tisuću stabala

Varaždin se pretvara u grad zelenila i parkova. Tijekom 2019. godine, uz pomoć tvrtke Parkovi, krenula je realizacija plana da se u dvije godine posadi više od tisuću stabala u gradu Varaždinu.

 

Nova dvorana VI. osnovne škole Varaždin

Projekt izgradnje sportske dvorane i rekonstrukcije VI. osnovne škole Varaždin završen je u rujnu. Novoizgrađena dvorana je dvodijelna, što znači da se time omogućuje da dva razreda istovremeno održavaju nastavu iz tjelesnog, a da pritom ne ometaju jedni druge. Izgrađene su nove učionice i kabineti za STEM područja, proširena je i uređena blagovaonica i nova školska knjižnica, te novi kabineti za pedagoga, logopeda i psihologa.

 

Uređeno parkiralište u Ulici Ruđera Boškovića

Izvedeni su radovi na uređenju parkirališta i pristupa garažama iza zgrade na Banfici u Ulici Ruđera Boškovića 1. Nakon što su građani gradonačelniku ukazali na opravdanu potrebu da se uredi taj dio javne površine, izvedeni su radovi na asfaltiranju 590 kvadratnih metara površine, postavljeni su rubnjaci i riješena je odvodnja oborinskih voda.

 

Započela obnova pročelja varaždinske sinagoge

Radovi u vrijednosti od 1.270.000 kuna obuhvaćaju faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja i postavljanje lukovica na vrhu tornjeva sinagoge.

 

Novo dječje igralište u Kućanu Gornjem

Radovi na opremanju dječjeg igrališta u Kućanu Gornjem pri samom su završetku. Na igralištu su se zamijenila stara i trošna igrala, postavljena je nova  ograda i anti stres podloga kao i poseban stolić za prematanje djece.

 

Početak radova na novom vrtiću u Kućanu Donjem

Prema projektnom troškovniku, cijena izgradnje novog vrtića je oko 7 milijuna kuna, od kojih se gotovo 80 posto troškova pokriva iz europskog fonda dok ostatak sredstava osigurava Grad Varaždin.

 

Dječja igrališta

U 2019. godini nastavljen je ambiciozni plan da se u roku od dvije godine obnove sva dječja igrališta u Varaždinu. Park 7. gardijske brigade, Biškupec, dva igrališta na Banfici, Kućan Marof, Kućan Gornji, Široke ledine, Harambašićeva, POS-naselje, Trakošćanska, Grabanice, samo su neke od lokacija igrališta na kojima su postavljena nova igrala i uređene podloge. Uređena su i igrališta u Jalkovcu i Gojancu. Za uređenje dječjih igrališta iz proračuna je izdvojeno više od 550 tisuća kuna.

 

Uređeno dvadesetak ulica

Proteklu 2019. godinu u Varaždinu su obilježili intenzivni radovi na obnavljanju gradskih ulica. U redovno i investicijsko održavanje gradskih i lokalnih cesta te bivših županijskih cesta uloženo je 9,9 milijuna kuna. Ulice Lj. Babića, Plitvička u Kučanu Donjem, Miškinina, M. Gupca u Hrašćici, Trg I. Perkovca u Biškupcu, Anina, Vukovarska, Čakovečka, Labinska,Supilova i Kozarčeva, Cehovska, Đ. Kuhara, Lj. Filipeca, D. Cesarića, P.P. Njegoša, I. Vojnovića, I. Trnskog, J. Kraša, R. Boškovića, I. Milčetića, Braće Radić u Gojancu, Gospodarska, odvojak u Optujskoj i Braće Slukan – nazivi su ulica koje su u uređene ili u kojima će uređenje biti završeno tijekom sljedeće godine.

 

Velik broj prijava za mikrosolare

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je službene podatke o zaprimljenim prijavama na natječaj za ugradnju malih solarnih elektrana na obiteljske kuće. Putem projekta, kojeg su uz podršku Grada vodili Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. s partnerom Zelenom energetskom zadrugom, do privremenog zatvaranja projekta predano je čak 46 prijava, čime je Varaždin apsolutni rekorder od hrvatskih gradova.

 

Servisirane vatrogasne ljestve

Ljestve Javne vatrogasne postrojbe servisirane su i u potpunoj funkciji za spašavanje ljudi i gašenje požara na višim zgradama. Cijena servisa iznosila je više od 700 tisuća kuna.

 

Gradski stanovi za liječnike

Liječnicima Opće bolnice Varaždin predani su ključevi tri nova stana. Uz prethodno dodijeljena 4 stana, učinkovita  je to mjera kojom Grad, iako nije nadležan, želi zadržati liječnike u Varaždinu.

 

Subvencija javnog prijevoza

Tijekom protekle godine javni prijevoz popularnim „busekima“ postao je sve prihvatljiviji oblik prijevoza građana. Da bi to ostvario, Grad Varaždin sufinancirao je javni prijevoz u iznosu od 628 tisuća kuna.

 

Značajno povećan broj stipendija

U 2019.  godini iz proračuna Grada Varaždina izdvojeno je više od 2 milijuna kuna za stipendije koje iznose 600 kuna mjesečno. Uz 533 postojeća stipendista, od ove godine Grad Varaždin stipendira još 268 novih studenata što je povećanje više od 50 posto. Grad sufinancira i prijevoz studenata i učenika po 150 kuna mjesečno.

 

Rekordan iznos potpora poduzetnicima i obrtnicima

Grad Varaždin je ove godine poduzetnicima isplatio rekordan iznos novčanih bespovratnih potpora, više od 3 milijuna kuna. To je apsolutno rekordan iznos potpora, koji dobiva na još većem značaju kada se uzme u obzir podatak da je primjerice 2017. godine isplaćeno tek 700.000,00 kuna. Potpore od 8.000,00, 12.000,00 ili 15.000,00 kuna primilo je 362 obrtnika i poduzetnika.

 

Obnova pročelja i krovova

Značajnim sredstvima, s više od 780 tisuća kuna Grad Varaždin je u 2019. godini prionuo sufinanciranju pročelja i krovova u centru grada.

 

Uređen Aquacity

Završeni su opsežni radovi na uređenju plaže i sadržaja na jezeru Motičnjak, odnosno na izletištu Aquacity. Ukupna vrijednost radova je 1,65 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo turizma osiguralo 480 tisuća. Radove na uređenju plaže u trajanju 25 dana vrijedne oko 1,18 milijuna kuna izvelo je poduzeće Hidroing d.d. Varaždin, a čišćenje terena Varkom. Plaža je nasuta šljunkom, oblucima ugodnima za hodanje ispod kojeg je postavljen geotekstil kojim će se sprječavati rast korov,  a time i stvaranje mulja odnosno zamućivanje vode.

 

Realiziran projekt PROMO

Projekt pod nazivom „Pravilnim primjerOM učimo zaštiti okOliš – PROMO“ proveden je na području Grada Varaždina koji je nositelj i korisnik projekta zajedno s općinama Mali Bukovec, Sveti Đurđ,  Vidovec, Veliki Bukovec, te gradovima Varaždinske Toplice i Vodice. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.2  kuna od čega 85 posto je sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Učenicima i građanima podijeljeni su edukativni materijali o pravilnom razvrstavanju otpada, odnosno o gospodarenju otpadom.

 

Pušten u promet rotor u Biškupcu

Raskrižje Biškupečke i Gospodarske ulice te Trga Ivana Perkovca u potpunosti je rekonstruirano, a vrijednost radova je bila nešto viša od 1,5 milijuna kuna. Radove su izvodila poduzeća COLAS i Varkom. Raskrižje je riješeno kružnim prometom, postavljeni su novi rubnjaci, riješena odvodnja oborinske vode, uređeni su nogostupi, biciklističke staze i javna rasvjeta.

 

Novo igralište na Grabanicama

Uz zgrade u varaždinskom POS-naselju Grabanice iza Jalkovečke ulice (drugi ulaz) završavaju se radovi na uređenju dva košarkaška i jednog malonogometnog igralište. Radovi na igralištu veličine 42 x 33 metra stajat će 550 tisuća kuna s uračunatim PDV-om.