12. rujan 2012.

REGIRANJE VARAŽDINSKOG GRADONAČELNIKA GORANA HABUŠA NA PRIOPĆENJE MLADEŽI HDZ-a POVODOM DODJELJIVANJA PROSTORIJA SRPSKOJ NACIONALNOJ MANJINI

web mladi

12.09.2012. - U Gradu Varaždinu neugodno smo iznenađeni priopćenjem mladeži HDZ-a grada Varaždina koje je reagiralo na dodjeljivanje prostorija srpskoj nacionalnoj manjini u Varaždinu, što im je poslužilo i kao povod da se obruše na gradsku vlast , prozivajući je da je gluha za brigu o mladima.
Kad su već uspjeli precizno pobrojati sve žitelje srpske zajednice koji žive u Varaždinu, da su krenuli samo korak dalje, znali bi da se Grad Varaždin drži onog što je obavezan Ustavnim zakonom, ali i Statutom Grada Varaždina, kojeg su izglasali i članovi Hrvatske demokratske zajednice ( članak. 22, VI. poglavlje Prava pripadnika nacionalnih manjina, Statut Grada Varaždina – SGV 5/2009.) u kojem se Grad, između ostalog, obvezuje i na osiguravanje sredstava i prostora za rad.
Kako to Varaždin zamišlja kao „youth friendly“ grad, mladež HDZ-a, naravno,  nije predložila, već se javlja javljanja radi.
Za razliku od njih, ova gradska vlast ne samo da zna kako to napraviti, već i djeluje na tom planu. Odakle da počnemo? Od plana da obnovimo sve varaždinske vrtiće koji su desetljećima zanemarivani i krpani tamo gdje se krpati moralo, do jačanja varaždinskog Veleučilišta, stvaranja jezgre za Sveučilište sjever, ili do izgradnje studentskog restorana, projekta koji je godinama tapkao na mjestu, a nakon provedenog natječaja koji je u tijeku, prve bi obroke studentima trebao poslužiti iduće akademske godine.
Od preuzimanja vlasti u studenom prošle godine kao gradonačelnik sam razgovarao s predstavnicima 10-ak udruga mladih, bivše kino Gaj u srpnju smo ove godine dali na korištenje udrugama VANIMA i Trash, u tijeku je pretvaranje atomskih skloništa u kvartovske „mini centre za mlade“, a Grad Varaždin je u srpnju od države zatražio na upravljanje bivši Dom željezničara s namjerom da ga se dodijeli mladima kao varaždinski Centar za mlade.
I još nekoliko konkretnih brojaka: Grad Varaždin za programe, aktivnosti i rad  200-tinjak udruga u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu, godišnje izdvaja oko 10 milijuna kuna, a broje oko 9 tisuća članova.  Gotovo svima njima osiguran je kvalitetan prostor za rad.
Gospodo, da bi neki grad postao „youth friendly“, nije dovoljno na jednu zgradu staviti natpis i nazvati je Centrom za mlade, već iza te činjenice mora stajati jasno postavljena ideja što želimo te volja i znanje na koji  način to ostvariti – od vrtića do fakulteta.
Po svemu navedenom vidjet ćete da nisam prekršio svoje predizborno obećanje.


gradonačelnik Varaždina

Goran Habuš