03. srpanj 2023.

Završen projekt „Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“

BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI

SMANJI OTPAD, ODVOJI I RECIKLIRAJ!

Grad Varaždin je završio s provedbom projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“ u okviru kojeg je izgrađeno i opremljeno novo fiksno reciklažno dvorište u zoni  Motičnjak u koje  kućanstva s područja svih deset naselja u sastavu Grada Varaždina, koja koriste javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada, mogu bez dodatne naknade odložiti ukupno 52 vrste otpada.

Projekt se provodio u razdoblju od 11.6.2021. do 11.6.2023. godine. Tehnički pregled obavljen je 23. svibnja 2023. godine, nakon čega je izdana uporabna dozvola koja je postala pravomoćna 25. svibnja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.001.682,59 EUR, od čega je projekt s 452.984,05 EUR financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Reciklažno dvorište je građevina namijenjena razvrstavanju, mehaničkoj obradi i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada i ima značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih skupljača i ovlaštenih obrađivača. Godišnje se planira putem predmetnog reciklažnog dvorišta prikupiti 700 tona odvojenog otpada, a glavni cilj projekta uspostave novog reciklažnog dvorišta u Varaždinu je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti, čime će se ujedno smanjiti količina miješanog komunalnog otpada i količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

U okviru projekta provedene su i izobrazno – informativne aktivnosti kojima je obuhvaćeno minimalno 80% stanovništva na području obuhvata projekta, a čija svrha je svrha informirati građane o važnosti razvrstavanja otpada, mogućnostima odlaganja istog putem predmetnog reciklažnog dvorišta te o mogućnosti recikliranja i ponovne oporabe otpada, kao i benefitima tih postupaka.

Pravilnim odvajanjem otpada omogućavamo recikliranje korisnih sirovina i smanjujemo količine otpada na odlagalištima, čime štedimo prirodne resurse, čuvamo okoliš i pridonosimo zelenijem i zdravijem društvu.

Novim reciklažnim dvorištem upravlja Čistoća d.o.o. Varaždin te će sve informacije o radnom vremenu biti dostupne na web stranici Čistoće d.o.o https://www.cistoca-vz.hr/ ili na telefon +385 (42) 212-996.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Varaždina.

 

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr te stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr.