29. studeni 2013.

Raspisan natječaj za sufinanciranje obnove fasada i ugradnju stolarije na obiteljskim kućama

press martinčević

Na službenim stranicama Grada Varaždina:http://www.varazdin.hr/natjecaji objavljen je Javni poziv za sufinanciranje ugradnje energetski učinkovite vanjske stolarije i poboljšanje toplinske zaštite vanjske fasade. Najavila je to na konferenciji za novinare zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević. „Mi pokušavamo našim građanima omogućiti da kroz programe energetske učinkovitosti smanje taj silni udar skupih režija i zato smo kao grad među prvima u Hrvatskoj krenuli s ovim programom u kojem građanima s 50% sufinanciramo obnovu fasade i zamjenu stolarije.“ – rekla je Martinčević.
Ukupan fond subvencija je 375 tisuća kuna (od čega je Grad Varaždin osigurao 10%, dok je 40% dobiveno na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Na natječaj, koji će biti otvoren do 30. 12.2013. mogu se javiti svi vlasnici koji već jesu, ili planiraju do kraja godine izvesti ove radove. Maksimalan iznos subvencije po jednoj obiteljskoj kući je 20 tisuća kuna. Krajem siječnja 2014. bit će objavljen natječaj za sufinanciranje projekata obnove/izrade i ugradnje vanjske stolarije koji će biti realizirani do kraja travnja 2014. godine.  I za taj će natječaj osiguran fond od 375 tisuća kuna.
Martinčević je objavila i rezultate natječaja za sufinaciranje nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama kojeg je grad proveo od svibnja do kolovoza ove godine. Sedamnaest projekata sufinancirano je s 237 tisuća kuna, odnosno s čak 55%  vrijednosti investicije.
„Reorganizirali smo Upravni odjel za gospodarstvo, otvorili smo potpuno novu poziciju – energetsku učinkovitost – i mogu najaviti da ćemo u 2014. godini kroz više modela i programa poticati i pomagati energetsku učinkovitost.“ – najavila je Martinčević.
Iako su upravitelji svih stambenih zgrada u Varaždinu dobili poziv da se uključe u sufinanciranje, interesa nije bilo, pa im je zamjenica gradonačelnika uputila javni poziv da to svakako učine u 2014. jer će se i za njih otvoriti mogućnosti lakše obnove fasada, stolarije ili postavljanja solarnih kolektora na zgrade.