16. lipanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Radni sastanak s investitorima na području CNC tehnologije i proizvodnje lasera

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u četvrtak je održan radni sastanak o mogućnostima suradnje na području osnivanja centra za CNC tehnologije te etabliranju proizvodnje lasera za rezanje u Varaždinu.

Vlasnika i direktora tvrtke Teximp AG Vladu Vukoju sa suradnicima, profesora i znanstvenika na švicarskom institutu s područja razvoja ultrabrzih lasera i optičkih sistema dr. sc. Bojana Resana te generalnog konzula Republike Hrvatske u Zürichu Slobodana Mikca primili su u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Slađana Miočić. Sastanak u Varaždinu održan je na inicijativu konzula Mikca, nakon prvotnog razgovora o mogućnostima suradnje prilikom boravka gradonačelnika Bosilja u Zürichu.

Tvrtka Teximp AG iz Kussnachta u Švicarskoj već je osnovala nekoliko centara za obrazovanje djelatnika na CNC strojevima u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, jedan manji u Ludbregu, nekoliko njih na području jugoistočne Europe te je zainteresirana pomoći znanjem, iskustvom i financijski u izgradnji i operativnom vođenju novog centra u Varaždinu. S druge strane, profesor Resan Varaždin vidi kao potencijalnu lokaciju gdje bi izmjestio dio svoje proizvodnje lasera.

Predstavnici Grada Varaždina investitore su nakon radnog sastanka u Gradskoj vijećnici proveli kroz Tehnološki park i njegov specijalizirani dio koji je opremljen, između ostalog, laserskim rezačem i CNC strojevima – Makerspace. Razgovaralo se o mogućnostima i planovima koji obuhvaćaju daljnje širenje Tehnološkog parka kao i o pojačanju Makerspacea novim strojevima. Zatim su prošli lokaciju gdje su smještene varaždinske srednje škole čiji učenici upravo tijekom svog obrazovanja uče i rade na tehnologijama koje pokrivaju područja interesa investitora, Elektrostrojarska škola te Strojarska i prometna škola Varaždin. Razgovaralo se i o potencijalima Gospodarske zone Brezje kao i mogućnostima koje pružaju EU fondovi.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom te je dogovoreno da se u daljnje razgovore uključi i Varaždinska županija kao osnivač strukovnih škola i Centara izvrsnosti. „Svjesni smo činjenice da je CNC operater jedno od najtraženijih zanimanja u Europi na tržištu rada, a u Varaždinu obrazujemo upravo takav srednjoškolski kadar. No, tu su i druga kompatibilna zanimanja koja su od važnosti našim investitorima. Varaždin im je bitan upravo zato što ovdje mogu dobiti kadar koji im treba, ali ne samo srednjoškolski, već i visoke stručne spreme, jer ovdje imamo i naša sveučilišta, odnosno fakultete. Prepoznali su u Gradu Varaždinu ozbiljnog partnera jer naša politika ide upravo u tom smjeru – investitorima osigurati svu potrebnu podršku za ulaganja, administrativnu i organizacijsku, povezati interesne skupine poput škola s gospodarstvenicima, usmjeravati mlade u zanimanja budućnosti čime im automatski osiguravamo veće plaće, iskoristiti u cijelom procesu mogućnosti našeg Tech parka. Stoga je tema za razgovor bilo mnogo i na idućem sastanku neophodno je u cijeli proces uključiti i Varaždinsku županiju.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.