04. listopad 2019.

Puštena u rad nova kotlovnica u Miroslava Krleže

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je održao konferenciju za novinare povodom službenog puštanja u rad nove kotlovnice u stambenoj zgradi u Ulici Miroslava Krleže 1a.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, direktor Vartopa Zdravko Rogina, direktor Varkoma Željko Bunić te gradski vijećnici Davor Patafta i Mario Lešina. Kotlovnicom upravlja gradska tvrtka Vartop Varaždin, a izgrađena je u sklopu pilot projekta vrijednosti 3,4 milijuna kuna za koji je radove izvela tvrtka TEMING d.o.o. iz Kućan Marofa.

Gradonačelnik je istaknuo kako želi da ovaj pilot projekt država prihvati kao model za cijelu Hrvatsku te da se uključi i financijski potakne, odnosno subvencionira izgradnju novih kotlovnica. „Stanari ove zgrade složili su se da, u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Vartopom, uđu u ovaj pilot projekt. Vrijednost investicije je oko 4 milijuna kuna s PDV-om. Građani će od toga snositi samo onaj dio troškova koji se tiče radova u njihovom stanu. Stanarima bi trebali računi pasti, a jednako tako će se uštedjeti na cijeni toplinske energije za Vartop oko 40 posto. Naravno, mi ćemo u sljedećih nekoliko godina pratiti koja je točno ušteda. Ovaj pilot projekt želimo preslikati i na ostale zgrade i već su se oko toga javili stanari susjedne zgrade ovdje u Vukovićevoj, a i druge zgrade koje imaju svoju kotlovnicu. Tu su još i zgrade koje imaju zajedničke kotlovnice i gdje treba vidjeti na koji način i njima dati subvenciju da mogu uštedjeti. U ovoj zgradi su troškovi bili iznimno visoki i srećom su se stanari uspjeli dogovoriti. Grad može pomoći i biti pri ruci građanima te i financijski dati subvencije ako se svi stanari slože. Ne možemo financijski ulagati gdje sami stanari nisu složni oko izvođenja takvih radova.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Direktor Vartopa Zdravko Rogina najavio je da ovakve projekte planiraju za još 19 zgrada u Varaždinu i već su krenuli u dobivanje suglasnosti od stanara. „Uštede bi u prosjeku bile između 20 i 25 posto, a stanari bi dobili kompletno nove kotlovnice. Stare kotlovnice imaju preko 40 godina i potrebno ih je zamijeniti.“ – napomenuo je Zdravko Rogina.