19. srpanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Puštena u promet Ulica Frana Supila – jedna od žila kucavica grada Varaždina

Ulica Frana Supila, jedna od glavnih gradskih ulica i žila kucavica grada Varaždina u petak je puštena u promet.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom, pročelnikom UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Vladom Podbrežničkim te voditeljicom Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture Martinom Cesar Kelemen, obišli su izvedene radove.

„U sklopu održavanja gradskih ulica i prometnica po modelu koji smo počeli primjenjivati prošle godine tako da svi operateri ulaze u rekonstrukciju ulice, ovdje su radove prvo izvršili Termoplin pa Varkom, u potpunosti se obnovila infrastruktura i nakon toga je ugovoren izvođač PZC Varaždin izvršio obnovu prometnice. Obnovljena je ulica u duljini oko 520 metara, od Zagrebačke ulice do Kućanske rampe, a vrijednost investicije je veća od 412 tisuća eura. Radovi su izvedeni prema svim pravilima struke, biciklistička staza je podignuta na pločnik te će biciklisti, zajedno s pješacima, radi njihove sigurnosti zbog izrazite gustoće prometa ove ulice, biti odvojeni od ostalih prometala.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako je dio ostatka Supilove, od Kućanske rampe do željezničkog kolodvora, kao sastavni dio projekta Wissertova-Supilova, u završnoj fazi izrade glavnog projekta. „Rok za ishođenje građevinske dozvole je 15. listopada i taj projekt zatim ide u proračun za sljedeću godinu. Radit će se dva rotora, kod Kućanske rampe i kod kolodvora te podvožnjak Wissertova-Supilova. Bit će to jedan od krucijalnih infrastrukturnih prometnih projekata Varaždina koji će riješiti stoljetnu razdvojenost dijela grada koji gravitira prema Kućanu s ostatkom našeg grada.“ – najavio je gradonačelnik.

Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture specificirala je izvedene radove: „Nakon razgradnje asfaltnog sloja napravili smo iskop, a pronašli smo jednu betonsku stabilizaciju koju smo morali vaditi, što nam je dodatno otežalo i odužilo radove. Promijenili smo tamponsku podlogu, napravili dobru stabilizaciju, zatim nosivi i habajući sloj, a nakon toga vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Prvi obuhvat zahvata bio je do Kozarčeve ulice, a s obzirom na to da je dio do Zagrebačke ulice bio u jako lošem stanju i to smo obnovili. Napravljen je novi asfaltni kolnik i nova signalizacija.“

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister istaknuo je kako je Supilova ulica bila „rak rana“ pošto je Varkom, prema statistikama koje vodi za svaku ulicu, upravo u Ulici Frana Supila zabilježio najviše kvarova: „I ovaj problem smo sada riješili, a to će zasigurno utjecati i na smanjenje dosadašnjih gubitaka.“ Osvrnuo se i na neke od ostalih radova koje Varkom provodi u gradu:  „U Ulici Hinka Krizmana je promijenjena kanalizacija, a sutra kreće obnova vodoopskrbne mreže u toj ulici. Radovi u Vrazovoj ulici su izrazito kompleksni što se tiče vodoopskrbe, a taj dio ćemo završiti za otprilike tjedan dana.“