05. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Purgarima uručen „PURGAR MARSH“

U petak se u Gradskoj vijećnici održala primopredaja notnih zapisa „PURGAR MARSH“ na kojoj su, uz zapovjednika Varaždinske građanske garde Dražena Loparića i maestra Davora Bobića, prisustvovali gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

Povodom 270. obljetnice Varaždinske građanske garde, ravnatelj festivala Varaždinske barokne večeri i poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić, skladao je „PURGAR MARSH“. U Salonu Gradske vijećnice, svečano je uručio notne zapise Varaždinskoj građanskoj gardi.

„Ovo je sjajna prigoda. U Hrvatskoj danas imate vrlo malo udruga, udruženja ili zajednica građana koje se mogu pohvaliti da slave 270. obljetnicu postojanja. Tim povodom, dobili su i svoj vlastiti marš od maestra Bobića. To je i mali znak pažnje prema Purgarima koji su, kad su se prije 270 godina ustanovili, bili pokretači svih ideja oko glazbenog života u Varaždinu. Ovakav marš im je najbolji rođendanski poklon. Svake subote oni su atrakcija u gradu kada i puno turista može uživati gledajući našu smjenu straže. Sad će to moći raditi i uz svoj vlastiti marš. U posljednje vrijeme, takvi marševi manje se pišu, a to je nekada bila tradicija. Maestro Bobić je, nakon što je napisao i varaždinski valcer, pjesmu U rukama anđela, sad napisao i purgarski marš. Građani sad moraju samo malo pričekati da naši Purgari nauče stupati kako bi svi uživali u njihovoj izvedbi.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.